Verschillende soorten PCB’sPrinted Circuit Boards (PCB’s) worden ingedeeld in verschillende typen op basis van fabricageprocessen, ontwerpspecificaties en toepassingsvereisten zoals medisch, automobiel, defensie en ruimtevaart. Complexere ontwerpen op basis van de behoeften en eisen van de consument maken de weg vrij voor de productie van verschillende soorten PCB’s. Voordat u een PCB kiest, moet u op een paar overwegingen letten, zoals de benodigde ruimte, stressbehandeling en mechanische en elektrische stabiliteit. Ben je op zoek naar een PCB bedrijf? Kijk dan hier. De verschillende soorten PCB’s die beschikbaar zijn, zijn:
Een enkelzijdige printplaat is het meest voorkomende type printplaat. Het heeft een enkele geleidende koperlaag boven het substraat. De elektrische componenten zijn aan de ene kant van het bord gesoldeerd of geplaatst en aan de andere kant is het hele geëtste circuit zichtbaar. Omdat deze platen maar één geleidende laag hebben, kunnen de geleidende paden elkaar niet kruisen of overlappen en nemen ze dus veel ruimte in beslag.
Een dunne laag geleidend materiaal, zoals koper, wordt zowel aan de boven- als onderkant van het bord toegevoegd in een dubbelzijdige PCB. Door gaten in de printplaat kunnen metalen onderdelen van de ene naar de andere kant worden aangesloten. Deze PCB’s verbinden de circuits aan weerszijden met behulp van een van de twee montagemethoden, through-hole-technologie of oppervlaktemontage-technologie. Through-hole-technologie houdt in dat loodcomponenten in voorgeboorde gaten op de printplaat worden geïnstalleerd, die vervolgens aan tegenoverliggende zijden op pads worden gesoldeerd. Surface Mount-technologie houdt in dat elektrische componenten nauwkeurig op het oppervlak van printplaten worden geplaatst.
Meerlagige PCB’s hebben meer dan twee koperlagen. Over het algemeen valt elk bord met ten minste drie geleidende lagen in deze categorie. Meerlagige PCB’s zijn ontworpen op een ‘sandwich’-manier, met verschillende dubbelzijdige geleidende lagen gedeeld door een gelijk aantal vellen isolatiemateriaal. Al deze moeten onder hoge drukken en temperaturen aan elkaar worden gehecht en gelamineerd om ervoor te zorgen dat er geen luchtspleten zijn en dat de uiteindelijke PCB-assemblage behoorlijk stabiel is.
Zoals de naam al aangeeft, is een stijve PCB een printplaat die niet kan worden gedraaid of gevouwen. Het basismateriaal van de plaat is een stijve ondergrond, die de plaat stijfheid en sterkte geeft. Ze zijn samengesteld uit meerdere lagen, waaronder een substraatlaag, een koperlaag, een soldeermaskerlaag en een zeefdruklaag die aan elkaar worden gehecht met lijm en warmte. Hoewel sommige printplaten enkelzijdig, dubbelzijdig of meerlagig zijn, kunnen stijve PCB’s elk van deze zijn, afhankelijk van de behoeften. Eenmaal gemaakt, kunnen ze echter niet worden gewijzigd of gewijzigd.
Een flexibele printplaat is opgebouwd uit veel printplaten en componenten die op een flexibele ondergrond zijn aangebracht. Flexibele PCB’s worden meestal gemaakt van polyamide, PEEK (polyetheretherketon) of een transparante geleidende polyesterfilm. Flex-printplaten, flex-printplaten, flex-circuits en veelzijdige printplaten zijn andere namen voor deze printplaten. Deze printplaten zijn gemaakt met dezelfde componenten als stijve printplaten. Het belangrijkste onderscheid is dat het bord is ontworpen om tijdens de toepassing in de gewenste vorm te buigen. Deze PCB’s zijn verkrijgbaar in enkelzijdige, dubbelzijdige en meerlaagse configuraties. Dit draagt bij aan een vermindering van de complexiteit van de eenheidsassemblage.
Een Rigid-Flex PCB is een hybride printplaat die elementen van zowel flexibele als stijve printplaten combineert, wat resulteert in een bord dat kan worden gevouwen of continu kan worden gebogen en dat tijdens het productieproces typisch wordt gevormd in een gebogen vorm of kromming. Het flexibele gedeelte van het bord wordt meestal gebruikt voor onderlinge verbindingen tussen stijve borden, waardoor smallere geleiders mogelijk zijn die minder ruimte innemen, wat resulteert in kleinere borden. Het gebruik van flexibele PCB’s voor onderlinge verbindingen maakt vaak de noodzaak voor connectoren overbodig, die omvangrijk en omslachtig zijn, waardoor rigid-flex printplaten veel lichter zijn.Rigid-Flex PCB-ontwerpen zijn iets gecompliceerder omdat deze borden in 3D zijn geconstrueerd, waardoor het bord kan worden gevouwen of gedraaid om de gewenste vorm voor het product te produceren. Het ontwerpen van een bord in 3D zorgt voor betere ruimtelijke prestaties, die vervolgens kunnen worden gebruikt in speciale gevallen waar ruimte en gewichtsvermindering nodig zijn, zoals in medische apparaten. Benieuwd naar wat kabelassemblage inhoudt? Lees het hier. |
http://confed.eu |