Column web
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over anaalklieren van jouw hond!

Alles wat je moet weten over anaalklieren van jouw hond!

Als je eigenaar bent van één of meerdere honden, herken je het waarschijnlijk wel dat je wil dat je hond zo gezond en gelukkig mogelijk is. Je koopt daarvoor bijvoorbeeld de juiste voeding en als de indruk wordt gewekt dat er misschien wat mis is met jouw trouwe viervoeter neem je dan ook gelijk contact op met de dierenarts. Maar soms is een bezoekje aan de dierenarts niet direct nodig. Door zelf bepaalde symptomen te herkennen kun je soms ook makkelijker bepalen of dat bezoekje nou wel of niet nodig is. Zo is het verstandig om het natuurlijke gedrag van jouw hond te kennen en bijvoorbeeld het lichaam van je hond, want daardoor merk je veranderingen beter op. In deze blog gaan we dieper in op de anaalklieren hond.

Wat zijn anaalklieren?

De analeklieren van een hond bevinden zich aan beide kanten van de anus. Het nut van de klieren is het produceren van afscheiding en geur tekens. Als een hond gezond is wordt dat dus geleverd bij gespeende uitwerpselen. Nu komt het bij honden ook wel eens voor dat de analeklieren waarin de afscheiding wordt geproduceerd, verstopt zitten. De klieren kunnen dus niet geleegd worden met het gevolg dat ze kunnen ontsteken.

Hoe herken ik verstopte anaalklieren?

Anaalklierproblemen komen in veel verschillende soorten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn overmatig gevulde klieren, Ontstoken anaalklieren of last hebben van overvulde anaalklieren. Het gevolg van overvulde anaalklieren kan zijn dat de hond jeuk ervaart rondom de anus. De jeuk is dan weer te herkennen doordat je hond gaat sleeën of aan zijn of haar anus gaat bijten. Een gescheurde anusklier is meestal wel goed te herkennen, je ziet vaak namelijk duidelijk een open wond bij de anus.

 

Keren anaalklier klachten vaker terug?

Anaalklier problemen kunnen zeker vaker terug keren en dit is erg vervelend voor jouw hond. Om die reden is het dus belangrijk dat je weet wat de onderliggende oorzaak is van de klachten. Nu zijn er veel mogelijke oorzaken, maar we bespreken de meest voorkomende. Vaak komt het namelijk door te dunne ontlasting. De dunne ontlasting kan bijvoorbeeld komen door verandering in het dieet of door een virus. Anaalklier klachten zijn gelukkig in de meeste gevallen redelijk goed te behandelen. Zo kan een antibiotische zalf al enorm helpen. Mochten de klachten nou vaak terug komen dan kun je er ook voor kiezen om de klieren operatief te laten verwijderen. Zo is jouw hond voor altijd van de klachten af.

https://nl.bellfor.info/