Column web
Image default
Onderwijs

Bijles Geschiedenis – de belangrijkste punten

Tot en met de derde klas op het middelbaar onderwijs is geschiedenis een verplicht vak. Daarna wordt het een vak dat onderdeel is van de profielen cultuur & maatschappij en economie & maatschappij. Vervolgens is geschiedenis een wezenlijk onderdeel van de algemene maatschappelijke opvoeding, en van vele opleidingen aan het hoger onderwijs zoals psychologie, bestuurskunde, rechtsgeleerdheid en aardrijkskunde. Geschiedenis is, net als wiskunde, overal in verwerkt en overal terug te vinden. Geschiedenis leert ons namelijk wat we in het heden beter wel en niet kunnen doen, en is daarom een prachtige spiegel en bron van kennis en wijsheid. De bijlesdocenten van Scriptium die bijles Geschiedenis verzorgen snappen dat als geen ander.

Nederlandse geschiedenis

De geschiedenis van de wereld is een ongelofelijk breed onderwerpen en eigenlijk bijna niet in één keer te behandelen. Daarom kiezen veel opleidingen ervoor om geschiedenistheorie in stukken te verdelen. Dit kan gebaseerd op tijdsperiode, maar natuurlijk ook gebaseerd op locaties. De geschiedenis van Nederland is vooral van belang voor rechterlijke en bestuurskundige studie als politicologie en hbo-rechten. Een bijlesdocent van Scriptium kan excellent helpen met vakken als ‘Historie van het Recht’. Behandel samen met je bijlesdocent de verschillende staatsvormen die Nederland door de eeuwen heen gekend heeft. Leer waarom ons parlementaire stelsel gevormd is zoals het is en begin te begrijpen waarom de Rotterdamse haven zo belangrijk is voor het Nederlands welvaren. Als aanvulling op bijles geschiedenis, is bijles aardrijkskunde toegespitst op onderwerpen over Nederland ook een goed idee voor een compleet plaatje.

Europese geschiedenis

Een stapje verder is de geschiedenis van Europa als geheel. Alle vakken en onderwerpen die te maken hebben met de Europese Unie steunen zwaar op de geschiedenis van Europa. Ook is er veel af te lezen over de identiteit en nationaliteit van elke Europeaan als je terugkijkt naar hoe de mens in Europa is begonnen en hoe de volkeren uiteen zijn gedreven en zijn samengesmolten door meerdere grote heersers en veroveraars zoals het Romeinse Rijk, (invloeden van) Alexander de Grote en Napoleon. Het gehele Nederlandse politiek systeem van retoriek, hoor en wederhoor en democratie heeft zijn wortels in het oude Griekse rijk. Leer ook over hoe de Engelse taal heel Europa heeft beïnvloed en nog steeds beïnvloed met bijles Engels van een expert. Wereldgeschiedenis

Als laatste is er natuurlijk internationale geschiedenis. Onze aardbol werkt als één organisme, en daarom is het van belang om ook te leren over de geschiedenis van andere continenten zoals Afrika, Australië, Azië en Amerika. Leer over het relatief jonge Amerika en over hoe zij de wereld beïnvloeden, maar stap ook eens in de boeddhistische en communistische achtergrond van China en de oostkust van Azië om te begrijpen waarom zij de keuzes maken die ze maken. Gebruik dan dat soort kennis, misschien in combinatie met bijles Frans of bijles Duits, om internationale banden te smeden met andere landen overal ter wereld. Het kan het verschil maken tussen een vruchtbare samenwerking die leidt tot nieuwe en mooie dingen, of een samenwerking die doodslaat op het moment dat er echt onderhandeld moet worden.

https://www.scriptium.nl/

Gerelateerde artikelen

Een middelbare school kiezen

Extra les bij Kinderopvang in Den Helder

Werken aan persoonlijk leiderschap met NLP?