Column web
Computers / Internet / Searching

Hoe werken zonnepanelen

Het opwekken van zonne-energie is een groene manier om bij te dragen aan een betere wereld. Zonnepanelen zetten het zonlicht om in energie die jij in je huis kan gebruiken. Maar hoe werkt de techniek er achter? In deze blog gaan we je er meer over vertellen.

In 1839 ontdekte een Franse wetenschapper dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. De wetenschapper gebruikte een silicium, ook weel een halfgeleider genoemd, waarmee hij een fotovoltaïsch effect creëerde. Zonlicht kan in de halfgeleider elektronen losmaken die voor spanning zorgen. Door meerdere zonnecellen kopen in een paneel te plaatsen kan der stroom ontwikkeld worden. Zonnecellen komen ook door wolken heen. Je hebt dus niet per se zonlicht nodig om zonne-energie op te wekken. Ook op een bewolkte dag kan je energie opwekken.

Bewolking is dus geen probleem, maar wat wel een de opgewekte energie kan verminderen is schaduw. Schaduw verlaag de opbrengst van de zonnepanelen. Het is dus belangrijk dat de zonnepanelen prijs goed gemonteerd worden zodat ze de gehele dag in het zonlicht staan. Om het maximale uit de zonnepanelen te halen moeten ze daarom vol in de zon geplaatst worden. Schaduw zal de energieopbrengst drastisch verlagen.

Hoe hoger de tempratuur hoe beter? Nee dat geldt niet voor zonne-energie. Sterker nog, hoe warmer het is, hoe minder de opbrengst zal zijn. Bij hogere temperaturen zal de opbrengst met z’n 5% afnemen. Het is belangrijk dat de zonnepanelen niet te warm worden. Er moet dus wat lucht achter de panelen kunnen lopen zodat ze niet te warm worden. De omvormen zorgt ervoor dat de zonnecellen omgezet worden tot energie. Bij dit proces wordt de omvormen warmen en hoe warmen de omvormer, hoe minder stroom er opgewekt zal worden. Er moet dus genoeg luchtstroom beschikbaar zijn rondom de omvormer om oververhitting te voorkomen.

https://wijsmanduurzaam.nl