Column web
Image default
Gezondheid

Voorbeelden van het gebruik van een verzwaringsvest

Een verzwaringsvest zorgt er voor dat er diepe druk wordt gegeven aan het bovenlichaam. Diepe druk geeft een kalmerend effect. Diepe druk wordt onder andere toegepast bij mensen met: sensorische integratie problemen, problemen in het omgaan met stresssituaties, regelmatige overprikkeling, verminderde concentratie, moeite met overgang tussen activiteiten, hoog gevoeligheid, autisme, ADHD, ADD, angststoornissen, ontwikkelings achterstand, verminderd lichaamsbeeld, zelfbeschadigend gedrag, slaapstoornissen of een burn-out. In het algemeen kan dus worden gesteld: Mensen die problemen ervaren in het verwerken van de zintuigelijke prikkels.

Wat doet een verzwaringsvest

Een verzwaringsvest geeft regelrechte druk op de diepe sensoren in ons lichaam. Namelijk de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten. Deze sensoren geven een seintje aan onze hersenen die verteld dat de omgeving veilig is en het lichaam dus mag kalmeren. Het is vergelijkbaar met een stevige knuffel. Een stevige knuffel biedt namelijk ook troost, waardoor het lichaam kan kalmeren. 

Toepassen van een verzwaringsvest

Om het allemaal wat duidelijker te maken zal ik nu het toepassen van een verzwaringsvest toelichten aan de hand van twee voorbeelden uit de praktijk.

1. De prikkelgevoelige

Peter is vader van 6 kinderen, is alleenstaand en heeft een drukke baan om zijn leven te kunnen onderhouden. Peter is vrij gevoelig voor prikkels. Geluidprikkels komen bij haar extra hard binnen. Ook kan hij niet goed tegen felle lichten en momenten waarop mensen door elkaar praten. Na een werkdag is hij bijna altijd erg moe. Bij thuiskomst treft hij geregeld 6 drukke kinderen aan, die alle aandacht eisen en papa graag willen vertellen over hun dag. Ook moet hij dan snel beginnen met koken omdat de kinderen optijd in bed moeten liggen. Bij Peter loopt de stress en spanning op dat moment flink op, met soms een woede uitbarsting als gevolg.

Peter is een voorbeeld van iemand die gevoelig is voor prikkels. Peter vind het heel vervelend dat ze soms onterecht zo boos wordt op zijn geliefde kinderen. Om te voorkomen dat hij iedere avond overprikkeld de dag moet eindigen heeft hij op advies een verzwaringsvest uitgeprobeerd. Peter draagt het vest in de auto richting het werk en op het moment dat hij naar huis rijdt. Peter heeft het gevoel dat hij hiermee veel rustiger zijn werkdag start en prikkels op het werk minder hard binnen komen. Ook komt hij uitgerust thuis en heeft minder last van zijn enthousiaste kinderen en de rommel die in huis ligt.

2. De prikkelzoeker

Een leerling uit groep 5 van het basisonderwijs heeft moeite met het stil blijven zitten op zijn stoel in de klas. Op momenten dat de juf de lesstof aan het uitleggen is, zit hij continu te wiebelen op zijn stoel. Daarnaast klikt hij veel op zijn pen en rommelt hij regelmatig in zijn laadje. Omdat de prikkels op zijn plek niet genoeg zijn, stoort hij ook nog regelmatig de buurman om vragen te stellen of om gezellig over het weekend te praten. Regelmatig vraagt hij de meester of hij even naar de wc mag gaan. Op weg naar het toilet rent hij vrolijk door de gang en kijkt even bij alle klaslokalen, kantoren en buitenspeelplaatsen naar binnen.

Dit is een schets van een typische prikkelzoeker. De juffrouw merkte op dat zijn cijfers niet zo geweldig zijn. Ze had de indruk dat de leerling de lessen niet goed meekrijgt. Op advies van een ergotherapeut is een verzwaringsvest uitgeprobeerd. Dit vest draagt de leerling op de momenten dat er uitleg wordt gegeven in de klas. Het gevolg is dat hij nu beter op zijn stoel kan blijven zitten, omdat de onrust in zijn lichaam onderdrukt wordt. Ook kan hij zich hierdoor beter concentreren. Zijn cijfers zijn weer een stuk beter geworden. Zowel de juffrouw, de leerling en zijn ouders en vriendjes en vriendinnetjes zijn erg tevreden over het vest.