Column web
Image default
Zorg

Zit je vast in een baan of leef je je droom?

Heb je een carrière of loopbaan waar je gepassioneerd over bent, of zit je op je werk de klok uit te kijken en te wachten tot het weekend?

Veel mensen hebben er moeite mee om zichzelf toestemming te geven om te dromen over hun ideale carrière. Ze komen op een punt waar hun hoofd het overneemt van hun hart en ze hebben moeite om de precieze stappen te zien die ze moeten nemen om daar te komen. Vaak houdt dit zeer menselijke proces van rationaliseren en plannen elke vorm van vooruitgang naar het nemen van actie en het stappen buiten de comfortzone tegen. Ik noem dit graag “analyseverlamming”.

Ik zie veel mensen worstelen met het idee dat de overgang van je baan naar je roeping monumentaal en onmiddellijk is. Ja, het kan een monumentale verandering zijn in wat je nu doet, maar het hoeft niet onmiddellijk te zijn. Het idee is dat er geen grote sprong is. Je blijft vooruitgaan met mini acties totdat die “grote sprong” uiteindelijk gewoon weer een stap is omdat je zoveel momentum hebt gekregen met je mini acties. We leven in een tijdperk waarin we gewend zijn om met één druk op de knop resultaten en informatie te krijgen. Helaas zullen veranderingen in ons leven meer tijd vergen en veel mensen schakelen dan ook de hulp in van een loopbaancoach om hier ene goed plan voor te maken.

Ik wil je echter een iets ander perspectief bieden op je werk dat cliënten heeft geholpen om actie te ondernemen in de richting van hun droomcarrière of roeping.

Heb je een baan?

Ik classificeer dit als een zuiver transactioneel proces. Ik voltooi mijn werk of lever een dienst met als enig doel betaald te krijgen. De focus ligt niet op het werk zelf en de impact die het heeft, het gaat om het geld.

Heb je een beroep?

Ik classificeer dit als trots hebben op wat je doet om je werk zo goed mogelijk te leveren. Je hoeft niet per se van je beroep te houden, maar op de een of andere manier dient het je roeping.

Uw roeping zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat u personal trainer wilt worden, maar dat u momenteel een andere baan hebt. U kiest voor een professionele aanpak om de beste te zijn in uw huidige baan, zodat u kunt blijven sparen om uiteindelijk de cursus tot personal trainer te kunnen betalen. U blijft dan professioneel terwijl u uw nieuwe vaardigheden buiten uw werkuren cultiveert tot u kunt onderhandelen over een vermindering tot vier dagen per week. U kunt dan één dag per week gebruiken om van loopbaan te veranderen en uw reis beginnen en de personal trainer te worden waarvan u droomde dat u die uiteindelijk zou worden.

Er zijn veel verschillende voorbeelden van hoe je je baan kunt veranderen in je beroep om het doel van je roeping te dienen. Het enige verschil is de mindset die je hebt. In dit voorbeeld is het resultaat gericht op geld om de cursus te kunnen betalen, maar het heeft ook een actieplan in de richting van je roeping.

Heb je je roeping gevonden?

Nou, dat is gemakkelijk te beantwoorden. Word je betaald om te doen wat je het liefste doet? Heb je de impact op de wereld waar je altijd van gedroomd hebt? Knijp je jezelf elke dag en zeg je “Ik kan niet geloven dat ik betaald krijg om dit te doen?”. Als het antwoord “JA!” is, dan heb je je roeping gevonden.

Nu, dit artikel gaat niet over het vertellen van je “hoe” je je roeping te vinden. Ik raad je aan een coach in de arm te nemen om je te helpen het interne werk te doen om precies te zien wat bij je waarden en doel past. Dit artikel biedt je een perspectiefverschuiving dat waar je nu bent, precies is waar je moet zijn. Het is nu een kwestie van je mindset veranderen en kijken hoe je je huidige situatie kunt laten dienen voor het doel waarvoor je geboren bent.

Misschien zit je achter je bureau dit artikel te lezen en denk je “Ik haat mijn baan en ik weet niet eens waar ik moet beginnen”. Een startpunt zou zijn om je mindset te veranderen: deze baan is mijn huidige beroep en ik ga het gebruiken om mijn roeping te vinden. Ik ga mijn best doen in mijn huidige beroep zodat ik met een coach kan werken en kan ontdekken wat mijn roeping zou kunnen zijn.

Laat me je mijn persoonlijk voorbeeld geven:

Ik zat in een functie die niet uitdagend was en weinig voldoening gaf. Ik wist dat ik een opleiding tot coach wilde volgen, dus werd ik professioneel in mijn alledaagse baan om twee redenen. Ten eerste werd ik opgemerkt doordat ik goed was in mijn werk, en daardoor kreeg ik een reputatie en een salarisverhoging. In korte tijd had ik gespaard wat ik nodig had om mijn coachkwalificatie te halen. De tweede reden is dat ik door mijn goede reputatie mijn werktijden kon terugbrengen tot een vierdaagse werkweek. Daardoor kon ik één dag per week mijn coachingspraktijk openen en het ambacht van mijn roeping aanscherpen.

Ik bleef vier dagen per week in mijn beroep werken, omdat ik andere manieren vond waarop het mijn roeping diende. Ik ontdekte dat het de ideale plek was om diepere gesprekken met collega’s te beginnen over hun eigen carrièrepaden die hen van dienst waren en die mij ook de praktijk bleven geven die ik nodig had om coach te worden.

De mentaliteit om je huidige situatie te behandelen als een professional en te kijken hoe het een groter doel kan dienen, zal een enorm rimpeleffect hebben op wie je bent en hoe je “tevoorschijn komt”. Familie, vrienden en collega’s zullen het merken, en het zal een positieve invloed op hen hebben.

 

Dus, samengevat, zelfs als je het gevoel hebt dat je vastzit in een doodlopende baan of geen idee hebt wat je roeping is, herformuleer de situatie. Hoe kun je pro worden in wat je nu doet, zodat je de kans krijgt om stappen te zetten naar verandering? Denk maar eens na, als je doet waar je van houdt, hoef je nooit meer een dag te werken in je leven en de coaches van Coachregio kunnen jou hierbij!