Column web
Image default
Verbouwen

De drie soorten schoorsteenkap

Een schoorsteen is een afvoerkanaal voor rookgassen. Alhoewel weinig schoorstenen van woningen een kap hebben, is het gebruik van een schoorsteenkap of schouwkap zeker aan te raden. Door de schoorsteenkap wordt je schoorsteen namelijk beschermt tegen vorst en regen. Ook functioneert het afvoerkanaal van de schoorsteen beter. Daarbovenop vermijdt je door het gebruik van een kap vogelnesten in de schouw. Ben je nu benieuwd naar de verschillende schoorsteenkappen, lees meer in dit artikel.

  1.  Klassieke schoorsteenkap

Het doel van deze kap is om regen, schade door voor vorst en vogelnesten tegen te gaan. Deze klassieke schoorsteenkappen komen het meest voor bij huizen die vrijstaan. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat schoorsteenkappen in verschillende stijlen verkrijgbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een landelijk of klassiek design. Het is zelfs zo dat je in sommige gevallen kan kiezen van welk materiaal deze schoorsteen wordt gemaakt, bijvoorbeeld koper of rvs.

  1. Functionele schoorsteenkap

Het tweede soort schoorsteenkap is wat functioneler dan de klassieke schoorsteenkap. Het gaat hierbij dus niet per se om het uiterlijk van de functionele schoorsteenkap. Zo vallen er onder deze functionele  schoorsteenkap, de regenkap, die zoals de naam al zegt, bestendig is tegen regen. Deze regenkappen kunnen op alle types schoorsteen worden geplaatst. De kraaienkap en combimaster schoorsteenkap behoren ook  tot deze categorie van schoorsteenkappen. In tegenstelling tot de regenkap is de combimaster niet geschikt voor afvoerkanalen die hoog in temperatuur kunnen stijgen. Daarbovenop beschermt de combimaster zowel tegen regenval en vogelnesten. Bovendien is deze kap geschikt voor gas-, ontluchtings- en ventilatiekanalen.

  1. Windgedreven schoorsteenkap

Als laatste hebben we de windgedreven schoorsteenkap. Dit soort schoorsteenkappen draait mee met de wind om er voor te zorgen dat er een betere trek is in de rookkanalen. Verder beschermt de kap tegen weersveranderingen,volgels en blaadjes. Inslaande wind of regen zijn dan ook verleden tijd met de meedraaiende schoorsteenkap. Een trekkap of ook wel een Firemaster genoemd is special ontworpen om afvoergassen sneller weg te zuigen. Bij open haarden en houtkachels komt een Firemaster dan ook het meest voor. Door de rechthoekige vorm voorkomt de trekkap net zoals de meedraaiende kap dat er vogels en bladeren in de schoorsteen terecht komen.

 

https://hendriksvegers.nl/