Column web
Image default
Eten en drinken

Veelgestelde vragen over pizza

De pizza is een Italiaans gerecht dat wereldwijd bekend en geliefd is. Meeste mensen zijn bekend met wat de pizza is en hebben het minstens een keer in hun leven op. Er zit echter veel geschiedenis achter de pizza, er zijn veel verschillende soorten pizza´s en er zijn dus ook veelgestelde vragen over die pizza die mensen hebben. We gaan een paar van de meest voorkomende vragen over de pizza in dit artikel beantwoorden dus lees zeker verder.

Hoe maak je een goed pizzadeeg?

De basis van de pizza is de pizzabodem. Voor een goede pizzabodem moet je een goed pizzadeeg maken en dit kan nog best een opgave zijn. Een goed pizzadeeg vergt veel tijd en oefenen. Als alternatief kan je ook pizza deegbollen bestellen bij Monte Pizza Crust bijvoorbeeld. Pizza deegbollen kunnen ook voor allerlei andere doeleinden ingezet worden zoals voor verschillende soorten brood. Als je er wel voor kiest om zelf je pizzadeeg te maken zijn er een aantal belangrijke dingen om te weten.  Goed pizzadeeg moet minimaal vier uur rusten, langer rijzen betekent meer smaakontwikkeling, het deeg wordt luchtiger en lichter verteerbaar. Naast dat is het ook belangrijk dat je verse ingrediënten gebruikt en dat je rekening houdt met de temperatuur van het deeg. De temperatuur van het deeg en de omgeving van het deeg speelt een grote rol in de kwaliteit van het deeg. 

Wat is een Napolitaanse pizza?

De inwoners van Napels beschouwen hun stad als de bakermat van de pizza. In Napels is de Associazione Verace Pizza Napoletana, ook wel de AVPN genoemd, gevestigd. Deze vereniging ziet wereldwijd toe op de bescherming van de ‘ware Napolitaanse pizza’. Een Napolitaanse pizza is een pizza soort die aan een aantal verschillende eisen moet voldoen. De pizzabodem bestaat uit water, zeezout, een beetje gist en type 00-bloem. Het deeg moet minimaal 6 uur hebben gerust en met de hand gerold zijn. De pizza moet op traditionele wijze in de houtoven worden gebakken op 480 °C en mag niet langer dan 90 seconden in de oven blijven. Naast dat moet een echte Napolitaanse pizza rond zijn en een maximale diameter van 35 centimeter zijn. 

Hoe beleg je een pizza?

Als je een heerlijke bodem hebt, is het tijd voor de saus. Let op dat je hier niet teveel van gebruikt. Van teveel saus wordt je bodem erg nat en klef. Een beetje tomatenpuree met kruiden en knoflook is vaak alles wat je nodig hebt. Leg een beetje in het midden van je pizza, en spreid dit in een spiraal naar de randen uit. Een teveel aan ingrediënten zorgt voor een natte en slappe pizza. Dus let op met de hoeveelheid toppings.