Column web
Image default
Banen en opleidingen

Hoe je de moed niet verliest als je tijdens het zoeken naar werk weigert na weigering

werk zoeken

Het zoeken naar een baan is psychologisch moeilijk. Het vinden van een baan die bij u past en waarvoor uw kandidatuur bij uw werkgever past, wordt doorgaans afgewezen. Dit is normaal, zelfs als u verre van de zwakste specialist bent. Normaal, maar niet gemakkelijk. Hoe ga je makkelijker en tegelijkertijd constructief om met afwijzing?
Het meest onaangename aan weigeringen is de gedachte “Ik heb geen geluk”, “Er is iets mis met mij”. Of andersom: “Wie is er die zich met de selectie bezighouden als ze zo’n diamant als ik niet kunnen zien ?!” Of zelfs op deze manier: “Ze nemen me niet aan omdat ze niemand inhuren – het betekent dat ze alleen worden ingehuurd om te trekken, en vacatures zijn alleen voor afleiding!”.

Kalmeren: afwijzing is normaal. Zonder hen is er geen zoektocht naar een baan. Dit is de realiteit van de markt. Zelfs als we alleen kijken naar de verhouding tussen actieve cv’s op hh.ru (dat wil zeggen cv’s van degenen die op zoek zijn naar werk, hun cv bijwerken, bewerken) en openstaande vacatures, zullen we dat gemiddeld in alle regio’s zien en alle professionele gebieden valt één vacature op 5-6 actieve cv’s. En dit is het gemiddelde voor de markt als geheel, en in bepaalde regio’s en professionele gebieden is de concurrentie veel groter.

De situatie met specifieke vacatures is ingewikkelder. Hierbij geldt het volgende principe: hoe aantrekkelijker de arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld hoe hoger het salaris), hoe betrouwbaarder en prestigieuzer het bedrijf is, hoe meer reacties er op deze vacature binnenkomen. Er kunnen er honderden zijn. Simpel gezegd: hoe beter de voorwaarden, hoe meer concurrentie tussen kandidaten.

Het zoeken naar werk door specialisten ouder dan 45 jaar is een apart moeilijk verhaal. Volgens een onderzoek uitgevoerd door HeadHunter Research Service heeft meer dan de helft van de werkzoekenden in deze leeftijdsgroep moeite om een ​​baan te vinden, inclusief meer zoektijd dan die in jongere leeftijdsgroepen.

Weigering is niet hetzelfde als u erkennen als een zwakke specialist
Werkgevers hebben natuurlijk de neiging te kiezen wie het beste bij hen past. En het gaat niet alleen om professionele ervaring en vaardigheden. Bij hen is overigens niet alles gemakkelijk – veel werkgevers klagen over het tekort aan personeel met de moderne vaardigheden die ze nodig hebben.

Naast puur professionele vaardigheden, beoordelen werkgevers of de kandidaat in een specifiek team past, of de vastgestelde kenmerken van interactie in het bedrijf dicht bij hem liggen – dit is niet minder belangrijk voor effectief werk dan professionaliteit.

Als je er zeker van bent dat je door beroepservaring bij uitstek geschikt bent voor de eisen van de vacature, maar je bent niet geselecteerd, dan is wellicht juist de reden dat je volgens de werkgever niet met het team zou hebben gewerkt. Dit betekent niet dat er iets mis met je is, het kan gewoon een heel andere vorm van interactie zijn dan degene die dicht bij je staat. Of misschien heeft de leider zo’n complex karakter dat de recruiter op zoek is naar een “samoerai” met ijzeren zenuwen. In beide gevallen zou je blij moeten zijn dat je niet bent uitgekozen – je zou je daar ongemakkelijk voelen. De optie dat u verkeerd werd ingeschat of gemist, is natuurlijk ook niet uitgesloten.

Supergekwalificeerde kandidaten hebben speciale problemen bij het vinden van een baan – er zijn altijd weinig ideale vacatures voor hen (als een specialist “stuk” is, dan zijn vacatures voor hem ook “stuk”), en als dergelijke professionals overeenkomen de lat van verwachtingen van het werk, hebben werkgevers speciale twijfels.

Kortom, er kunnen veel redenen zijn waarom je na het interview niet bent gekozen of er zelfs niet voor bent uitgenodigd na het bekijken van je cv. Er zijn ook veel redenen waarom de werkgever niet eens naar je cv heeft gekeken. Zo kwamen er veel reacties in één keer op een vacature, analyseerde de recruiter alleen de allereerste en bleken ze voldoende te zijn. Of hij rangschikte de reacties meteen zo dat de meest geschikte cv naar de top stegen, maar die van jou stond er niet bij. Daarom is het erg belangrijk om uw ervaring op een kwaliteitsvolle manier te beschrijven op een cv. We raden je aan om niet alleen je cv aan te passen voor specifieke vacatures voordat je solliciteert. Het vinden van een baan is tegenwoordig vergelijkbaar met het verkoopproces: het is niet voldoende om een ​​product van goede kwaliteit te hebben – je moet het nog steeds correct aan een potentiële koper vertellen.

Kortom, weigeringen tijdens het zoeken naar werk zijn een onvermijdelijk proces. Zelfs degenen die zelf geen werk zoeken, worden met afwijzing geconfronteerd, omdat ze al worden opgejaagd door koppensnellers. Het gebeurt dat een recruiter zo’n schaarse specialist belt, hem naar een vergadering vraagt, maar als gevolg van de vergadering wordt deze specialist niet naar zijn werk geroepen – hij paste niet.

Het belangrijkste is om weigeringen niet ter harte te nemen en niet ontmoedigd te raken.

Hoe je de juiste mindset voor jezelf creëert
“Het vinden van een baan is een stressvolle situatie, en je moet erop voorbereid zijn dat zoekopdrachten tot enkele maanden kunnen duren (hoe hoger de positie, hoe langer de zoekopdracht) en dat er sowieso weigeringen zullen zijn”, herinnert Tatiana Dolyakova zich, generaal. Directeur wervingsbureau ProPersonal.

1. Zorg voor uw lichamelijke conditie
Ja, het is belangrijk. Tijdens stress (en het zoeken naar een baan op zich kan hard werken of een reeks examens zijn), is het vooral belangrijk om voor jezelf te zorgen, aandacht te besteden aan je welzijn en fysieke fitheid. Natalya Gracheva, een psycholoog en specialist in het vinden van een professionele roeping, noemt deze zorg voor de hulpbronnenstaat. Ze raadt aan om voldoende te slapen, goed te eten en te bewegen.

Deze tips zijn natuurlijk belangrijk voor iedereen, maar vooral voor degenen die een serie interviews afnemen. Hoe sterker uw lichaam is, hoe beter uw zenuwstelsel met stress kan omgaan.

2. Ontketen uw emoties
Afwijzing na afwijzing is onaangenaam. Sta jezelf toe om deze negatieve emoties te ervaren. Psychologen waarschuwen dat onuitgesproken woede en woede leiden tot wrok en depressie of doorbreken met agressie.

‘Geef aan jezelf toe hoe je je voelt. Leef je emoties: praat bijvoorbeeld met dierbaren of schrijf een brief aan de “misbruiker”. Het is niet nodig om het op te sturen ”, adviseert psycholoog en coach Anna Polikarpova. “De gewoonte om je gezicht vast te houden en te doen alsof er niets gebeurt als er een storm in je ziel is, zal de tijd van je ervaringen alleen maar vergroten.”

3. Scheid emoties en feiten en sla jezelf niet in elkaar
Een veelgemaakte fout is om jezelf uit te schelden in de geest van “Aangezien ik niet snel een baan kan vinden, is er iets mis met mij, ik ben niet goed, ik ben de ergste van allemaal.” Ten eerste kunnen er veel redenen zijn voor het mislukken van het zoeken naar werk die niets te maken hebben met uw werkelijke niveau van professionaliteit (we hebben het hierboven besproken). Ten tweede is het met zo’n negatieve houding onmogelijk om de situatie constructief te analyseren en verder te gaan. In plaats van zelfbeschuldigingen is het beter om woorden ter ondersteuning van jezelf te zeggen.

Natalya Gracheva raadt bijvoorbeeld aan om een ​​”dankbaarheidsdagboek” bij te houden – schrijf elke dag minstens vijf dingen op waarvoor je jezelf op die dag dankbaar bent. Het kunnen zelfs de meest onbeduidende zaken zijn, het belangrijkste hier is fixatie op het goede. “Begin met vijf bedankjes en verhoog geleidelijk hun aantal – naarmate u meer oplettend en bewust van uzelf bent, zal hun aantal zeker groeien!” – zegt Natalya.

Nog een simpele truc: probeer 20 van je prestaties in het leven op papier te schrijven. Het belangrijkste is om de interne weerstand te overwinnen die wordt veroorzaakt door de negatieve houding, en te erkennen dat je je prestaties hebt behaald. Deze oefening verschuift ook de hersenen van negatieve naar positieve gedachten, en wordt aanbevolen door coaches.

Er zijn onderzoeken die de voordelen van fixeren op positieve gedachten ondersteunen.

4. Zoek een reden om gelukkig te zijn
Als je het gevoel hebt dat je wordt ontmoedigd om te falen, en er staat nog een interview op komst, creëer dan een goed humeur ervoor. Het is onwaarschijnlijk dat een merkbare depressie u zal helpen om tijdens een vergadering een goede indruk te maken.

Trakteer uzelf op iets waar u van houdt, dat u gewoonlijk kracht geeft, als een optie – een interessante nieuwe of favoriete oude film, een wandeling, sport of iets lekkers.

En zo’n gesprek met vrienden zal je laten zien dat je niet alleen bekend bent met de moeilijkheden van het zoeken naar een baan – zeker iemand die je na staat heeft dit al meer dan eens meegemaakt.

5. Wees gemakkelijk in interviews
Probeer elk interview niet te zien als een ontmoeting om uw lot te bepalen, maar als een training voor uw communicatieve en zelfpresentatievaardigheden, evenals als een nuttige kennis. Ten eerste zorgt het ervoor dat u zich minder zorgen maakt. Ten tweede is het een erg lonende training. Ten derde kan het in de toekomst nuttig voor je zijn om een ​​recruiter en een potentiële leider te leren kennen, zelfs als het deze keer niet lukt. De professionele cirkel is meestal vrij smal, bovendien onthouden werkgevers goede kandidaten met het oog op de toekomst, als de geselecteerde finalist om een ​​of andere reden niet in het bedrijf blijft of als er een vergelijkbare vacature vrijkomt. Kortom, zelfs bij weigering heeft u in ieder geval uw tijd niet verspild.

Analyseer de redenen voor de mislukkingen
Als je eenmaal met je emoties bent omgegaan, is het de moeite waard om constructief na te denken over de redenen voor de mislukking. Misschien moet er echt iets worden veranderd om aan de bugs te werken.

1. Beoordeel je de situatie op de arbeidsmarkt correct?
Om verwachtingen te laten overeenkomen met de realiteit, moet u voortbouwen op wat er op de arbeidsmarkt gebeurt. Vervormde percepties kunnen, wanneer dit niet het geval is, een valse indruk wekken van een grote vraag naar bepaalde specialisten of leiden tot verwachtingen van hogere salarissen dan de meeste werkgevers suggereren. Werkgevers kunnen worden geïntimideerd door een cv met een salaris dat aanzienlijk hoger is dan het marktniveau voor het betreffende specialisme en het bestaande ervaringsniveau.

Als jouw werkveld een van de meest competitieve is voor sollicitanten (gemiddeld 7-10 cv’s per vacature), zul je moeten nadenken over hoe je je kunt onderscheiden van andere kandidaten. Misschien is het de moeite waard om de meest relevante en nog steeds schaarse vaardigheden in uw vakgebied te leren. En het is belangrijk om heel voorzichtig te zijn bij het beschrijven van de ervaring op je cv en begeleidende brieven, zodat ze aandacht aan je besteden.

Om de hoogte van de aangeboden salarissen in uw vakgebied te begrijpen, is het niet voldoende om terloops naar een tiental vacatures te kijken. Zoek op trefwoord (bijvoorbeeld brandmanager), selecteer de branche van het bedrijf (bijvoorbeeld fabricage) en filter het resultaat in aflopende volgorde van salarissen – zo zie je de vacatures met de hoogste salarisaanbiedingen bovenaan. Haast je niet om meteen het maximale bedrag op je cv te zetten – lees eerst zorgvuldig de vereisten voor kandidaten in deze vacatures en betrek je op je ervaring.

2. Beoordeel je je professionaliteit correct?
Een andere reden om de vele vacatures goed te bestuderen, is om uw ervaring te vergelijken met de daarin genoemde eisen en de beschreven functionaliteit. Kijk niet naar algemene uitdrukkingen, maar naar verwijzingen naar specifieke gespecialiseerde vaardigheden, bijvoorbeeld de namen van computerprogramma’s waarmee het werk verband houdt, de aanwezigheid van bepaalde certificaten, enzovoort.

Dit is vooral belangrijk als je op zoek bent naar een baan na een onderbreking van je carrière, of als je lange tijd in hetzelfde bedrijf zit, niet het meest geavanceerde. Misschien loop je een beetje achter op de realiteit en is het tijd om wat kennis en vaardigheden aan te scherpen.

Soms beschouwen ervaren professionals dergelijk advies als beledigend, maar in ons technologische tijdperk is het voortdurend leren van iets nieuws de norm voor iedereen, ook voor de slimste professionals. Bovendien zijn de meest gevraagde professionals meestal gewild omdat ze altijd openstaan ​​voor nieuwe dingen.

3. Presenteert u uw ervaring correct?
Laten we zeggen dat alles in orde is met uw ervaring en kennis. Weet je zeker dat je dit perfect terug kunt zien op je cv? Niet geïmpliceerd, maar precies zichtbaar? Wordt uw ervaring niet in algemene termen beschreven, maar specifiek, waarbij de belangrijkste vaardigheden worden beschreven tot op de naam van specifieke computerprogramma’s? Worden al verouderde vaardigheden uit het cv definitief weggegooid? Ligt de nadruk op uw grootste sterke punten en successen?

Stel je voor: een recruiter heeft tientallen reacties op een vacature gekregen, die moet hij binnen een paar minuten evalueren (daarnaast heeft hij nog een aantal andere vacatures in zijn functie en sollicitatiegesprekken kosten veel tijd). Wat zal hij doen? Hij zal die cv’s selecteren waarin de ervaring het dichtst bij de vereisten van de vacature wordt beschreven, en voor de rest zal hij een weigering sturen zonder erin te verdiepen.

4. Is uw reputatie perfect?
Veel werkgevers vragen in zijn vorige functies naar de mening van de kandidaat. Denk je dat je voormalige collega’s en bazen geen reden hebben om je een slechte aanbeveling te doen?
In de meeste gevallen kijken werkgevers ook naar de social media pagina van de kandidaat. Misschien is het de moeite waard om daar orde op zaken te stellen?
Heb je een positieve houding gevormd, heb je je fouten gecorrigeerd? U kunt een nieuwe fase van de zoekopdracht starten. Moge het succesvol zijn!

 

https://www.vindazo.be

Gerelateerde artikelen

Het verschil tussen de term engineer en ingenieur

Java developer afdeling Bijsturing

Machinebouw mechanisch engineer