Column web
Image default
Bedrijven

Hoe sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Een lijfrenteverzekering is misschien niet verplicht, maar het is verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. Waarom? Omdat u hiermee uw naaste familieleden financieel beschermt. Wat is een lijfrenteverzekering? Als u een overlijdensrisicoverzekering (ORV) heeft afgesloten, keert de verzekeringsmaatschappij een bedrag ineens uit als u binnen de verzekeringstermijn overlijdt. Zo kunnen uw naaste familieleden zonder problemen de hypotheek of huur van de woning blijven betalen en hoeft u niet te verhuizen. Daarnaast kunnen ze het geld gebruiken om de kosten van kinderopvang of onderwijs voor hun kinderen te betalen. In dit artikel leggen we u uitgebreid uit hoe u dit kunt doen.

Kies de juiste vorm

Als u een keuze heeft gemaakt over de hoogte en duur van de verzekering, dan heeft u nog geen keuze gemaakt. Nee, want u moet ook de verzekering kiezen die bij u past. Voor overlijdensrisicoverzekeringen kunt u kiezen uit drie opties. We lichten ze hieronder kort toe.

  1. Gelijkwaardig
    Het verzekerde bedrag blijft ongewijzigd. Als de kosten het hele semester ongeveer gelijk blijven, is dit een verstandige keuze.
  2. Annuïtair dalend bedrag
    Het verzekerde bedrag wordt elke maand lager. Aan het begin van een overlijdensrisicoverzekering neemt het bedrag langzaam af, maar uiteindelijk wordt het steeds sneller. Deze optie wordt meestal gecombineerd met een annuïteitenhypotheek.
  3. Lineaire afname
    Het verzekeringsbedrag wordt maandelijks met een vast bedrag verlaagd. Het is verstandig om het inkomen van de nabestaanden aan te vullen tot aan de pensioendatum of het spaargeld dat door overlijden niet is bereikt aan te vullen. 

Wat is het verschil met een levensverzekering?

Veel mensen denken dat overlijdensrisicoverzekeringen en levensverzekeringen hetzelfde zijn. Er is echter een verschil tussen levensverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen. In tegenstelling tot ORV kunt u geen levensverzekering afsluiten. Dit is een verzamelnaam voor verzekeringen die betrekking hebben op iemands leven. Overlijdensrisicoverzekeringen horen bijvoorbeeld bij levensverzekeringen, maar ook uitvaartverzekeringen, spaarverzekeringen en lijfrenteverzekeringen. Wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Zorg ervoor dat u de juiste verzekering kiest.

https://www.scildon.nl/lijfrente/