Column web
Image default
Zakelijk

Zo stimuleer jij de teamprestaties op de werkvloer

Voor optimale productiviteit en een fijne werksfeer binnen de organisatie is een team dat goed kan samenwerken een must. Fijne collega’s zijn ontzettend bepalend voor het werkplezier van personeelsleden, maar een optimaal team zorgt ook dat gestelde doelen worden gehaald en iedereen zijn potentieel optimaal kan benutten. In dit artikel bespreken we hoe jullie als organisatie de teamprestaties kunnen verbeteren door gebruik te maken van een teamworkshop en een persoonlijkheidstest.

Wat is een goed team?

Om de effectiviteit van een team te vergroten, en het succes van het bedrijf te boosten, is er veel onderzoek gedaan naar wat er nu nodig is binnen een optimaal team. Welke eigenschappen maken een team sterk? En wat maakt een team écht optimaal?

Goede rolverdeling

Binnen een goed team vullen de deelnemers elkaar aan. Er hoeven geen duidelijke rollen te zijn, maar dit mag uiteraard wel. Onderzoek laat zien dat binnen een team werknemers gaandeweg hun eigen rollen innemen en elkaar zo complementeren. Door deze rolverdeling levert iedereen in het team een waardevolle bijdrage met hun persoonlijke talenten.

Duidelijke doelen

Een team werkt het beste als er duidelijke doelen worden gesteld waar naartoe kan worden gewerkt. Zo zijn er duidelijke teamprestaties waarin iedereen zijn of haar eigen rol kan vervullen.

Vertrouwen

Een goede werksfeer en onderling vertrouwen is ontzettend belangrijk voor de teamprestatie. Juist door dit vertrouwen voelt iedereen zijn veilig om open en eerlijk te communiceren en een steentje bij te dragen.

Goede communicatie

Binnen elke organisatie is goede communicatie essentieel, ongeacht de omvang van het bedrijf. Goede communicatie betekent tevreden werknemers, duidelijke instructies en doelen en zorgt dat alle neuzen binnen het bedrijf dezelfde kant opstaan.

Gelijkwaardigheid

Binnen een goed functionerend team is iedereen gelijkwaardig. Misschien is er sprake van verschillende rollen of functies, maar ieders bijdrage telt en is even belangrijk in het proces.

Het belang van een teamworkshop

Een team ontstaat niet van het één op het andere moment. Om een hecht team te vormen dat voldoet aan bovenstaande criteria is tijd en moeite nodig. Teamleden moeten elkaar leren kennen, er zal een natuurlijke balans moeten ontstaan en ervaring is nodig om het team tot een succes te maken.

Dit betekent echter niet dat je als organisatie niets kunt doen om de teamspirit te vergroten. Door actief te investeren in teambuilding activiteiten geef je het proces een extra zetje. Tijdens zo’n activiteit leren teamleden elkaar beter, en op een andere manier, kennen, wordt samenwerken gestimuleerd en worden onderlinge banden gesmeed waar jullie nog lang profijt van hebben.

Er zijn allerlei soorten teambuilding activiteiten en voor elk team en elke behoefte is een gepaste workshop, activiteit of training beschikbaar. Zijn jullie op zoek naar een workshop waarin de leden van het team inzicht krijgen in hun eigen gedrag en dat van hun collega’s? Een workshop waar wordt gewerkt aan sterkere relaties, fijnere communicatie en betere resultaten? Dan is de Bridge Personality teamworkshop een uitkomst!

De Bridge Personality Teamworkshop

De Bridge Personality Teamworkshop is een doe-het-zelfpakket om je eigen teamworkshop op te zetten met de Bridge Personality Test als uitgangspunt. Deze test biedt inzicht in de persoonlijkheden en gedragingen van alle teamleden en met het rapport en de workshop worden communicatiepatronen en gedragspatronen duidelijker op de werkvloer. Hierdoor kunnen jullie werken aan betere communicatie, minder conflicten, een fijnere werksfeer en, uiteindelijk, een beter resultaat.

De Bridge Personality Teamworkshop bevat alle tools om de workshop zelf te organiseren. Ieder teamlid krijgt een eigen Bridge Personality rapport en voor het team wordt een Bridge Personality teamrapport opgesteld. Dit rapport kun je samen bespreken, maar eventueel gewenst kan een TestGroup-consultant deze toelichten. Zo is de Bridge Personality Teamworkshop een verrijking voor alle werknemers én voor het team.