Column web
Image default
Dienstverlening

EMS training, een spieropbouwende training voor het hele lichaam

Ben je nog niet bekend met EMS fitness? We zullen het je uitleggen. EMS is de afkorting van elektromyostimulatie of elektrische spierstimulatie. In dit trainingsprogramma worden je spieren versterkt en gestimuleerd middels een pak waar elektroden in verwerkt zijn. Deze elektroden, en dus ook het pak, zijn met een extern trainingsapparaat verbonden.

Er zijn 12 elektrodeparen, welke allemaal los van elkaar te bedienen zijn via het EMS-apparaat. Op die manier kan je zelf de intensiteit van de impulsen aanpassen op sterkte. Er zijn zelfs EMS-apparaten met een ingebouwde meetfunctie, waar je tijdens de training op kan zien in welke mate je spieren door de stimulatie worden belast.

Al meer dan 50 jaar wordt deze methode met elektrische spierstimulatie toegepast door fysiotherapeuten. De fysiotherapeuten passen deze methode toe op specifieke spiergroepen, om na een blessure, operatie of ongeval de verzwakte spieren weer sterk te krijgen.

Door de jaren heen werd het duidelijk dat als spieren op deze manier versterkt kunnen worden, het ook mogelijk is om een algehele spieropbouwende training met EMS te realiseren. Tegenwoordig kan je dus je fitte lichaam behouden en diverse spiergroepen trainen met EMS.

Hoe werkt EMS?

Wat gebeurd er precies bij elektrische spierstimulatie? Er worden zachte, elektrische impulsen afgegeven via de elektrische spierstimulator. Deze impulsen voel je via de elektroden die tegen je huid aanzitten, welke verbonden zijn met het apparaat. Door deze impulsen zullen je spieren zich aanspannen en ontspannen.

Spieren moeten afwisselend aanspannen en ontspannen om sterker te worden. Bij een gewone krachttraining wordt dit proces geregeld door je hersenen. Bij de EMS training neemt het trainingsapparaat de functie van je hersenen over.     

Het grote voordeel van deze manier van trainen is dat je bijna alle spiergroepen tegelijkertijd kunt trainen, waar dat met een gewone training onmogelijk is. Hierdoor bereik je binnen veel minder tijd hetzelfde resultaat. Een training met EMS van 20 minuten geeft hetzelfde effect als 3 uur lang gewoon trainen. Ideaal dus wanneer je niet veel tijd hebt om te sporten!

 

https://www.stimawell.com/nl-nl