Column web
Image default
Onderwijs

Werken aan persoonlijk leiderschap met NLP?

Weet jij hoe je eigen brein werkt? Heb je het gevoel dat het leven je overrompelt? Denk je regelmatig terug aan het verleden en kijk je op tegen de toekomst? Wil je nu eindelijk gaan oplossen wat jezelf al de hele tijd tegenhoudt? Wil jij je eigen koers bepalen om dromen en doelen te behalen? Dit zijn allemaal logische vragen die iemand die NLP heeft gedaan zichzelf en anderen stelt. 

Betekenis NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Neuro verwijst naar het brein en de werking daarvan. Linguïstisch betekent taalkundig. En programmeren is eigenlijk een ander woord voor leren. Met NLP kun je dus door middel van kennis over de werking van het brein en taal snel leren. 

Geschiedenis van NLP

De oorsprong van NLP bevindt zich in de jaren zeventig in de Verenigde Staten. NLP is uitgevonden door John Grinder en Richard Bandler. NLP is al 50 jaar een technologie die de structuur van de subjectieve ervaring bestudeert en optimaliseert. Ter illustratie, soms is het slecht weer en soms is het super goed weer. Alles gaat volgens jouw eigen criteria. Misschien vindt iemand het wel slecht weer, terwijl jij het prima weer vindt. Het weer heeft dus helemaal geen eigenschappen als slecht of goed. Het weer is het weer. 

Maar, wat is NLP eigenlijk

Wij geven zelf betekenis aan de wereld om ons heen.  Wanneer je in staat bent om de betekenis te veranderen, dan zul je merken dat het gevoel ook verandert. NLP gaat dus over effectieve en efficiënte breinprocessen en strategieën te ontdekken om zo een fijner, gemoed rustiger leven in vrijheid te gaan leven. Tegenwoordig wordt NLP toegepast in klaslokalen en op de werkvloer, maar ook in therapie, coaching, het schrijven van verhalen of speeches, sales en leidinggeven. NLP is dus geschikt voor iedereen. De technieken en tools die voortkomen uit NLP zijn direct toepasbaar in bijna elke context. 

NLP focust op effectieve communicatie met jezelf en anderen op bewust en onbewust niveau. Je krijgt hierdoor meer grip op je gedachten en gevoelens, waardoor je ook meer in balans kunt zijn. Tijdens een NLP opleiding leer je dat alle hulpbronnen die je nodig hebt om je goed te voelen altijd aanwezig zijn én je hoeft deze eigenlijk alleen nog maar op te roepen. 

Door de ontdekking van NLP zijn mensen effectiever geworden in alles waarin ze hun hoofd gebruiken. NLP wordt in vele contexten gebruikt, zoals: coaching, sport, leidinggeven, overwinnen van angsten, verhogen van zelfvertrouwen etc. 

 

Gerelateerde artikelen

Workshops middelbare scholen

Schakel hulp in voor je natuurkunde examen

Slavische talen: welke kan je het best leren?