Column web
Image default
Onderwijs

Een middelbare school kiezen

Naar welke middelbare school moet jij gaan?! Er is zoveel keuze, maar voor welke middelbare moet jij nou echt gaan?

Het natuurlijk lastig, maar we geven je een aantal tips die jij kan gebruiken bij het kiezen van het voorgezet onderwijs dat bij jou past.

 

Bied de school jouw niveau aan?

Niet alle scholen bieden dezelfde niveaus aan. De niveaus die er zijn, zijn natuurlijk:

–          Vmbo-b / basisgerichte leerweg

–          Vmbo-k / kader beroepsgerichte leerweg

–          Vmbo-g / gemende leerweg

–          Vmbo-t / Mavo / theoretische leerweg

–          Havo

–          Vwo

Je moet er dus één kiezen die ook jouw niveau aanbied. Hou er ook rekening mee dat op sommige scholen alle leerwegen worden gegeven. Je moet jezelf dan wel afvragen of je op een school wilt zitten met de focus op jouw niveau, of dat het je beter lijkt om op een school te zitten waar leerlingen van alle niveau zitten.

 

Worden er extra vakken gegeven?

Wil jij meer dan alleen de normale vakken die worden gegeven? Niet alle scholen geven exact dezelfde vakken, de basis zoals wiskunde, Engels, Nederlands en biologie worden wel overal gegeven. Kijk ook eens of een school vakken aanbiedt die andere scholen niet doen.

 

Kijk ook naar de omgeving en afstand

Hoe ver is het naar school rijden? Het lijkt niet belangrijk, maar wanneer jij elke dag weer op je fiets naar school moet rijden en dat meer dan een uur kost ben je er op een gegeven moment wel klaar mee! Hou daar dus rekening mee.

Kijk ook of er een plein zit bij de school, of jij in de pauze even naar de supermarkt kan en of er een goede ov verbinding is.

 

Let vooral op de sfeer van de school

Leraren en ander personeel zijn cruciaal in het maken van een keuze voor een school! Zij zijn de mensen die je alles moet leren en als je geen klikt hebt zul je minder snel iets van ze aannemen. Ook de andere studenten om je heen kunnen een invloed zijn op jouw leerproces.