Column web
Image default
Zakelijk

Hoe kan ik mijn merknaam registeren?

Wanneer je een nieuw product bedenkt en deze wilt gaan verkopen moet je een naam denken om het product te geven. Na veel brainstormen kom je hier vaak wel uit. Maar dan komt de volgende vraag hoe ga je je merk noemen. En als je deze eenmaal bedacht hebt hoe zorg je er dan voor dat niemand anders hem al heeft of niemand anders die naam van jou af zal pakken? Precies dan moet je je merknaam registreren. In deze blog gaan we het hebben over hoe het werkt als je een merknaam gaat registreren en waarom het van belang is.

Een merk is een naam die gebruikt wordt voor een product of dienst die een bepaald bedrijf aanbiedt. In Nederland kan je een merknaam registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK) op deze manier kan niemand jouw handelsnaam gebruiken en ben je beschermt. Als een merknaam registreren gebeurd is dan zal de volgende stap zijn om de merknaam te deponeren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Wanneer dit gebeurd is kan niemand zomaar jouw merknaam gebruiken. Dit geldt ook voor het logo dat jouw bedrijf heeft op dat moment, niemand kan dit zomaar gebruiken. 

Waarom een merknaam registreren? 

Zoals eerder al genoemd is de belangrijkste reden dat een merknaam geregistreerd moet worden om je te beschermen. Maar waar word je dan precies tegen beschermt? En van wat heb je bescherming nodig? Een unieke naam bedenken is tegenwoordig helemaal niet meer zo makkelijk. Er zijn ontzettend veel merken over de hele wereld, sommige bekender dan andere. Wanneer een merknaam geregistreerd is is het ook nog eens zo dat als een andere naam te veel in de buurt komt van dat merk deze naam niet gebruikt mag worden. Zo ontstaat er een limiet met namen. Wat betreft de naam en de bescherming je wilt beschermd zijn zodat niemand jou kan aanklagen als er iets gebeurt waarbij jouw merknaam gebruikt wordt. Als je een merknaam niet registreert kan iedereen hem gebruiken, dit kan er dan voor zorgen dat jij in de problemen kan komen zonder dat je überhaupt iets verkeerd hebt gedaan. Verricht dan vooraf ook goed onderzoek zodat alles op rolletjes zal lopen wanneer jij een merknaam geregistreerd hebt.