Column web
Image default
Onderwijs

Bereid je nu al voor op de centrale examens

Je bent eindelijk zo ver. Je zit nu in het allerlaatste jaar van je opleiding. Ben je al zenuwachtig? Dit jaar gaat het gebeuren. De centrale examens zullen veel van je tijd en aandacht vragen, maar je hopelijk niet wakker houden. Als je je centrale examens met goed gevolg aflegt, krijg je het felbegeerde diploma van je opleiding. Wat je daarna gaat doen, dat ligt helemaal aan jezelf. Verder studeren in een vervolgopleiding? Of meteen aan de slag in een baan en eindelijk écht geld verdienen? Voordat je die keuze daadwerkelijk gaat maken, moet je de eerste, belangrijke horde nemen: je centrale examens. Gelukkig hebben we een aantal handige tips voor je. De eerste is simpel: bereid je alvast voor.

Goed voorbereiden is hetzelfde als goed trainen

Ben je iemand die alleen maar zit te blokken op huiswerk, of heb je ook activiteiten buitenshuis, zoals sporten? Als je een sport beoefent, dan weet je het. Zonder regelmatig te trainen kun je best goed meekomen, maar je presteert zeker niet op je allerbeste niveau. Jij bent niet de enige. Ook topsporters als Kjeld Nuis, Memphis Depay en Lieke Martens trainen elke week een aantal keer. Ze bouwen hun trainingsschema zo op dat ze kunnen pieken als het er echt op aankomt. Dat is iets wat jij ook kunt doen. Laat het alsjeblieft niet op het laatste moment aankomen. Als je jong bent en vol energie zit, kun je gerust eens een nachtje doorhalen en je examenstof in je hoofd stampen. Maar efficiënt is het zeker niet en je loopt een risico dat je jezelf te veel vermoeit, waardoor je op je examen ineens een black-out krijgt. Door de stof voor je centrale examens te trainen, telkens stukje bij beetje, vergroot je de kans dat de stof blijft hangen en jij op je examen letterlijk scoort.

Jezelf testen voor je centrale examens met de examenbundel

Sluit je een intensieve trainingssessie wel eens af met een oefenpotje? Of het nou voetbal, hockey of judo is, met een oefenwedstrijd test je of je op het juiste pad zit. Je merkt waar je sterke punten zitten, maar ook voel je de minder sterke of zwakke kanten, waar je nog aan moet werken. Dat kun je ook doen voor je centrale examens, met de examenbundel. Wat is de examenbundel? Een boekwerkje met de centrale examens van de afgelopen jaren. Je zoekt de examens die over de stof gaan die je onder de knie wil krijgen. Je oefent met de vragen en opdrachten en went spelenderwijs aan de manier van vragen stellen. Dezelfde manier van vragen stellen krijg je ook voor je kiezen als je begint met een van je centrale examens. Ben je hieraan gewend, dan is de kans dat je in de stress schiet zo goed als uitgesloten.

Evalueer zelf je resultaat en ga daarna verder

Verwacht geen negens en tienen als je voor het eerst met de examenbundel aan de slag gaat. Het geeft niets als je te weinig punten haalt; je bent tenslotte nog aan het oefenen, aan het trainen. Ga wel na met welke onderwerpen en vragen je moeite hebt en concentreer je op die stof, zodat je bij je volgende oefenexamen betere resultaten neerzet. Zo groeit je zelfvertrouwen en als je dan eindelijk het echte examen mag doen, ga je vast en zeker slagen.