Column web
Image default
Bedrijven

Hoe onderhoud je een boot?

Een boot is een prachtig instrument, maar om ervan te genieten moet je hem wel goed onderhouden. Tevens zorgt een goed onderhouden boot dat je bij bijvoorbeeld een boot taxatie bij Jachtmakelaar Kappers een hoge taxatie ontvangt. In deze blogpost vertellen we je alles over hoe je dat doet. We bespreken de verschillende aspecten van bootonderhoud en geven je handige tips. Hopelijk kun je na het lezen van deze blogpost vol trots en met een schone boot het water op.

Er zijn verschillende soorten onderhoud

Om te beginnen moet je weten dat er twee soorten onderhoud zijn: preventief onderhoud en reparaties. Preventief onderhoud is het regelmatig schoonmaken, inspecteren en smeren van je boot. Dit voorkomt dat er grote problemen ontstaan en zorgt ervoor dat je langer van je boot kunt genieten. Reparaties zijn nodig wanneer er al iets stuk is of niet goed werkt.

Maak de buiten- en binnenkant schoon

Het belangrijkste onderdeel van het onderhoud aan je boot is het schoonmaken ervan. Je moet de buitenkant regelmatig afspoelen met zeepsop om algengroei te voorkomen. Daarnaast moet je ook het dek schoonmaken en afspoelen. Als je boot vaak in het water ligt, is het aan te raden om iedere week een sopbeurt te geven.

 

Naast het schoonmaken van de buitenkant van je boot, is het ook belangrijk om de binnenkant schoon te houden. Zorg ervoor dat er geen etensresten of vuil achterblijven, want dat kan gaan rotten en stinken. Ventileer regelmatig om vocht en schimmels te voorkomen.

Inspecteer regelmatig de onderdelen van je boot

Het is tevens belangrijk om de onderdelen regelmatig te inspecteren. Kijk of er geen roestvorming optreedt en of alle bevestigingen nog stevig zitten. Als je iets verkeerd ziet, is het beter om direct een reparatie uit te laten voeren dan wanneer het probleem verergert.

Vergeet niet de bewegende onderdelen goed in te smeren

Tot slot moet je ervoor zorgen dat alle bewegende onderdelen goed gesmeerd blijven. Smeer de scharnieren en hengsels van deuren en luiken in met WD-40. Controleer ook of de anode, een metalen plaat die roestvorming voorkomt, nog intact is. Als hij beschadigd is, moet je hem vervangen.

 

We hopen dat je na het lezen van deze blogpost vol trots en met een schone boot het water op kunt. Wanneer je onze tips opvolgt, kun je nog vele jaren genieten van je boot.