Column web
Image default
Eten en drinken

Hoe plant je pootaardappelen?

Dus je hebt al deze mooie kleine spruiten die er gewoon op uit zijn om wat bladeren te maken, en je vraagt: “Hoe plant je pootaardappelen?” (Of het nu een container of een tuin is!). Het goede nieuws is dat het vrij moeilijk is om het te verknoeien! Je moet er wel voor zorgen dat de eerste centimeters van de grond onder de pootaardappel los en luchtig zijn en veel organisch materiaal bevatten. Het grootste deel van het delicate wortelstelsel van de aardappelplant zal zich onder de zaadpud bevinden. U moet er echter voor zorgen dat het bedekt is met 7.5 tot 10 cm los vuil of compost (of een vuilvrij medium naar keuze). De 15 cm BOVEN de zaadknop is waar je je knollen van volledige grootte zou moeten zien ontwikkelen. Ze kunnen ook op hetzelfde niveau zitten als de originele knol. Ofwel, het vuil hier moet mooi los zijn om een ​​goede knolvorming en wortelontwikkeling te stimuleren. Plant pootaardappelen op een onderlinge afstand van minimaal 20 cm; sommige planten kleinere knollen dichter bij elkaar, en sommige planten hele grote aardappelen verder uit elkaar (sommige aardappelen kunnen meer dan 5 planten per knol groeien!). Geef elke plant voldoende ruimte voor de beste opbrengst.

Pootaardappelen kweken

Als je de knollen eenmaal op gang hebt, gaat het vanaf daar vrij soepel bij het telen van pootaardappelen. Tenminste, als het ongedierte je aardappelplanten niet aanvalt! Ze zijn vrij gemakkelijk te kweken, maar kunnen het slachtoffer worden van pissebedden, coloradokevers, woelmuizen, slakken en gevreesde ziekten zoals bacterievuur of korst. Sommige gebieden zien uitbraken van zeldzame ziekten bij het gebruik van gecertificeerde aardappelen. Aangezien aardappelen vroege seizoensgroenten zijn, is het gebruikelijk dat de planten erg groot worden en daarom resistent zijn tegen sommige plagen voordat hun aantal groot genoeg is om voldoende schade aan te richten. Hierdoor kunnen veel hoveniers een grote succesvolle oogst opgraven. Terwijl je pootaardappelen kweekt, moet je er alleen voor zorgen dat eventuele plagen of ziekten op afstand worden gehouden en je aardappelen indien nodig een beetje mest geeft om de knolvorming te stimuleren. Ze gedijen goed in gedeeltelijk zonlicht (minstens 6 uur per dag) en hebben wat koel weer nodig. Warm weer is niet goed voor het kweken van grote eetbare knollen. Kijk gewoon of uw planten bloeien en u weet dat de oogst binnen 4 tot 6 weken is!

Hoe pootaardappelen in moestuinbakken planten?

Als u van plan bent om pootaardappelen in moestuinbakken te planten, zult u merken dat dit misschien wel de meest productieve methode is. Houd er rekening mee dat moestuinbakken overgeleverd kunnen zijn aan woelmuizen, dus ik raad aan om een kat in de buurt te houden. Houd het omringende gras kort gemaaid en geef woelmuizen geen plek om zich te verstoppen of te nestelen in de buurt van de bak. Het hebben van een “open” aardappel moestuinbak zal de aantrekkingskracht voor woelmuizen minimaliseren. Zodra uw bak gedeelte is voorbereid, moet u ervoor zorgen dat het hout dat is gebruikt om de bak te bouwen, niet onder druk wordt behandeld. U wilt niet dat chemicaliën in uw aardappelbak lekken. De bak moet minstens 30 cm hoog zijn als het wortelstelsel niet doordringt in de oorspronkelijke aarde onder de bak. ALS dat zo is, maak de bak dan gerust wat ondieper! Vul het bed met 5 cm aarde en voeg dan je pootaardappelen toe. Bedek ze met 10 cm meer aarde en een beetje water, leun dan achterover en wacht tot je nieuwe planten ontkiemen! Heuvel ze met vuil totdat je de bak vult, of totdat de planten 30 cm diep zijn. U leert in meer detail hoe u pootaardappelen in verhoogde moestuinbakken poot door de bijgevoegde link te lezen. Dit beschermt aardappelen tegen zonlicht, waardoor de aardappelschillen groen worden en ze behoorlijk bitter smaken. Dit komt door de solanine, een chemische stof die in het groene vlees wordt aangetroffen en die ook hoofdpijn en krampen kan veroorzaken. Aardappelen moeten in het donker blijven, uit de zonnestralen.

Pootaardappelen voor het late seizoen

Als je op zoek bent naar een aardappel die aan de grote kant is en je hebt de tijd (en het groeiseizoen!) om te wachten, dan zijn aardappelen in het late seizoen geweldig. Er is een grote verscheidenheid aan pootaardappelen voor het late seizoen om uit te kiezen, allemaal met unieke kenmerken die zelfs de kieskeurige aardappeltelers tevreden zullen stellen. Probeer Bildtstar, Bintje, Eigenheimer, Roseval, Santé, Nicola en vele anderen! Het duurt tot 110-120 dagen voordat sommige van de variëteiten van het late seizoen rijp zijn, maar aardappelen houden van koel weer. Dit betekent dat ze nog steeds zeer succesvol zullen zijn tijdens het allereerste begin en het einde van het groeiseizoen.

Beste pootaardappelen voor nieuwe aardappelen

Nieuwe aardappelen zijn heerlijke, onrijpe aardappelen met een zachte schil; ze zijn absoluut verrukkelijk als ze worden geroosterd met aromatische kruiden en geserveerd met een sappige geroosterde kip. Er zijn verschillende soorten aardappelen die worden gekweekt voor nieuwe aardappelen, maar de voorkeursmethode van koken zal zijn wat bepaalt welke de beste pootaardappelen zijn voor nieuwe aardappelen. Er zijn zowel wasachtige variëteiten als luchtige/ melige variëteiten, dus u moet de kenmerken van de vele verschillende ideale nieuwe aardappelen bekijken om te beslissen.

Waar kan ik pootaardappelen bij mij in de buurt kopen?

Het pootaardappelseizoen is over het algemeen in volle gang tijdens de late winter en het vroege voorjaar. Daarom heb je rond deze tijd de grootste kans om wat pootaardappels te vinden. Als je vraagt ​​”Waar kan ik pootaardappelen bij mij in de buurt kopen?”, denk dan eens aan alle boerderij- en tuinwinkels die je in de buurt hebt. Als je in Europa bent gevestigd, moet je Aardappelshop.nl eens bekijken, die het beste pootaardappelen assortiment in Nederland biedt, en Kartoffelshop.de in Duitsland. Tot hun assortiment behoort bijvoorbeeld de Eigenheimer en Bintje pootaardappelen.