Column web
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is een luchtbuks en wat kun je ermee?

Als je je een geboren jager voelt en je ervan houdt om dingen te beschieten, is een luchtbuks schieten een ideale hobby voor jou. In Nederland is het niet toegestaan om vuurwapens te bezitten, maar bijna iedereen mag in Nederland wel een luchtbuks bezitten. Er zitten wel een aantal regels aan vast, zoals waar je bijvoorbeeld mag schieten. Maar wat kun je dan eigenlijk met een luchtbuks en hoe werkt een luchtbuks precies? In dit artikel kun je leuke dingen vinden die je met je luchtbuks kunt doen en je krijgt uitgelegd hoe een luchtbuks werkt. Dus lees snel verder!

Wat is een luchtbuks en hoe werkt het?

In het kort is een luchtbuks een geweer dat werkt door gebruik te maken van gecomprimeerd gas. Dat gas zorgt ervoor dat de kogel uit de buks of het geweer wordt geschoten. Maar er zijn een heleboel verschillende soorten luchtbuksen en daarom zijn er ook een boel verschillende systemen waardoor de luchtbuks werkt.

Er zijn een aantal regels waar luchtbuks eigenaren zich aan moeten houden. De belangrijkste regel is dat je het geweer alleen mag gebruiken op eigen terrein of op terrein van iemand anders, mits je daar toestemming voor hebt gekregen. Je kunt het geweer niet zomaar open op straat gebruiken. Verder moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn en het geweer mag niet teveel op een echt vuurwapen lijken. Met een luchtbuks mag je niet jagen op dieren.

Wat kun je doen met een luchtbuks?

Als je eigenaar bent van een buks kun je allerlei verschillende leuke dingen doen. Je moet je dus wel aan de regels houden, maar dat betekent niet dat je niet kan schieten. Je kunt jezelf bijvoorbeeld uitdagen door in de tuin allerlei spelkaarten te laten verstoppen door een gezinslid. Je mag dan vanaf één punt proberen deze kaarten te raken en kapot te schieten. Vraag aan je gezinsleden of ze het telkens een stukje moeilijker kunnen maken, zodat je ook nog een beetje wordt uitgedaagd.

Je zou ook een wedstrijdje kunnen doen met iemand. Als je bijvoorbeeld een grote tuin hebt, of je kent iemand met een grote tuin, kun je een rij met plastic bekertjes of spelkaarten neerzetten op een afstand van 20 meter. Dan kun je kijken wie er beter is en de bekertjes of speelkaarten het eerst kapot schiet. Daarna zou je dit weer kunnen herhalen, maar dan de schietdoelen op verdere afstand plaatsen. Bijvoorbeeld 25 of 30 meter.

luchtbuks schieten
Er zijn ook luchtbuks verenigingen in Nederland. Je kunt je dan aansluiten bij zo’n vereniging en met andere mensen luchtbuks schieten. Bij de meeste luchtbuks verenigingen kun je dan verschillende schietbanen vinden waar je kunt schieten. Op deze vereniging kun je natuurlijk ook tegen andere leden spelen, maar je kunt je ook inschrijven voor wedstrijden of luchtbuks evenementen die worden gehouden. Bij een luchtbuks vereniging kun je vaak ook veel nieuwe dingen leren als je nog niet heel veel weet van luchtbuks schieten. En het is natuurlijk ook fijn om goed te kunnen oefenen als je er nog niet heel goed in bent. 

Waar moet je een luchtbuks kopen?

Je kan er voor kiezen om naar een wapenhandel te gaan, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om online een luchtbuks te bestellen. Hier zal je in wel legitimatiebewijs moeten sturen en het uiteindelijk ophalen bij de winkel. Een aanrader is om te kijken op de website van Buitenmenswebshop. Dit is een aanbieder in luchtbuksen van grote bekende merken. Ook kan je hier verschillende accessoires vinden voor het schieten met een luchtbuks.