Column web
Image default
Vakantie

Tips bij het kopen van een motorboot

Je wilt een motorboot of een jacht kopen, dat vereist veel tijd en aandacht. Wanneer je van plan bent zo’n grote uitgave te doen wil je uiteraard een weloverwogen keuze maken zodat je achteraf nog steeds blij met je keuze kan zijn. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten wanneer je een motorboot wil kopen? Je leest het hier. 

 

Identificeer de verkoper 

Wanneer je zelfstandig op zoek gaat naar een motorboot is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Om te beginnen wil je weten wie de verkoper is op het moment dat je een interessante boot gevonden hebt. Om fraude te voorkomen is het als koper belangrijk om te weten met wie je te maken hebt. Controleer bijvoorbeeld het paspoort of rijbewijs en noteer het BSN-nummer. Ook doe je er goed aan om te controleren of de boot echt van de persoon is door te vragen naar een eerder koopcontract, een registratie of een verzekeringsbewijs. Zodra dit allemaal helder is kun je met een gerust hart over gaan op de koop.  

 

Laat een aankoopkeuring doen 

Voordat je een boot gaat kopen is het verstandig om een aankoopkeuring te laten doen. Dit biedt optimale zekerheid en geeft een goed beeld van de technische staat waarin de boot zich verkeert. De boot wordt dan geïnspecteerd op tientallen essentiële onderdelen zoals de conditie van de boot maar ook achterstallig en toekomstig onderhoud, gebreken en veiligheidJe kunt het vergelijken met een bouwkundige keuring van een huis. Bij sommige verzekeringen is zo’n keuring zelfs vereist om een vaartuig op te laten nemen in een verzekering. Soms kun je er dus niet onderuit komen, maar dat hoeft niet vervelend te zijn. Zo’n rapport geeft jou als koper namelijk meer inzicht over de boot waardoor jij de keuze kan maken om de koop misschien toch niet door te laten gaan. 

 

Maak een schatting van alle kosten 

Wanneer je een aankoopkeuring laat doen kom je erachter welk onderhoud op korte termijn en op lange termijn moet gebeuren. Vaak geven ze hierbij een kostenindicatie. Deze informatie kun je allemaal meenemen in de schatting van alle kosten. Naast de kosten van de boot zelf komen er ook andere kosten bij de koop kijken zoals kosten voor een ligplaats, accessoires zoals kussens, benzine, verzekering en eventueel een vaarbewijs. Maak je gebruik van een makelaar? Dan dien je ook hier rekening mee te houden in de kosten. 

 

Hulp van een jachtmakelaar 

Een jachtmakelaar kan interessant zijn om in te schakelen wanneer je van plan bent een boot te kopen. Wil je professioneel advies over boten en goede begeleiding in je zoektocht naar de perfecte boot? Dan is het zeker een goed idee om met een jachtmakelaardij op te nemen. Een groot voordeel hiervan is de vakkennis die een jachtmakelaardij in huis heeft. Jachtmakelaars zijn gespecialiseerde vakmensen die meestal jaren ervaring hebben in de verkoop van zowel nieuwe als gebruikte hoogwaardige motorboten. Zij kunnen je adviseren en helpen bij het vinden van de perfecte motorboot voor jou 

 

Voordelen op een rij 

  • Vakkennis 

  • Professionele begeleiding en advies 

  • Ondersteuning bij koopproces 

  • Hulp bij vinden van ligplaats of stalling  

  • Fiscaal advies 

  • Hulp bij transport