Column web
Image default
Verbouwen

Waar moet je rekening mee houden als je een rolsteiger gaat gebruiken?

Als je binnenkort de buitenkant van je woning of bedrijfspand gaat onderhouden, is de kans groot dat je daar een rolsteiger voor nodig hebt. Dat is ook vrij logisch, want een woning of bedrijfspand kan soms enkele meters hoog zijn. Hier kom je met de hand niet bij en vaak is een ladder niet beschermend genoeg. Wanneer je gebruik gaat maken van een rolsteiger, dan zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. 

Bouw een rolsteiger op de juiste manier op

Een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden, is dat het belangrijk is om de rolsteiger op de juiste manier op te bouwen. Het klopt inderdaad dat een ASC rolsteiger erg stevig is, maar daar heb je niets aan als je een rolsteiger op de verkeerde manier opgebouwd. Er dreigt dan instortingsgevaar en daar kunnen gewonden door vallen. Mocht je een rolsteiger gaan huren, dan krijg je vaak een uitgebreide uitleg van de verhuurder. Dit kan mondelings zijn, maar ook is het mogelijk dat je een handleiding mee krijgt. 

Zorg voor een stevige ondergrond

Wanneer je klaar bent met het opbouwen van een rolsteiger, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet direct op de steiger moet gaan staan. Het is namelijk van groot belang dat een rolsteiger op een stevige ondergrond komt te staan. Dit mag geen grasveld zijn, want dan is de kans groot dat de rolsteiger gaat verzakken. Het gevolg daarvan is dat de steiger kan kantelen en er gewonden vallen. Indien het echt nodig is om de rolsteiger op een grasveld te plaatsen is het verstandig om er een plaat onder te leggen. 

Vergeet de wielen niet op slot te doen

Rolsteigers heten zo omdat ze geen poten maar wielen hebben. Doordat deze steigers wielen hebben is het makkelijk om de steiger te verplaatsen. Daarom maken ze in de bouw voornamelijk gebruik van zulke steigers. Een van de punten waar je rekening mee moet houden, is dat het belangrijk is om de wielen van de steiger op slot te doen. Hiermee voorkom je dat de steiger wegrolt of verplaatst wanneer je op de rolsteiger staat. Dit kun je doen door de rem te gebruiken, maar ook door enkele stenen blokken voor de wielen te plaatsen.

 

https://www.rolsteiger.net/rolsteigers/asc/