Column web
Image default
Gezondheid

Waarom beginnen met sapvasten?

De lever doet typisch een “uitstekend werk” van het ontgiften van uw lichaam, zei Gershon. Er zijn echter een paar uitzonderingen op deze regel. De mensen met bepaalde levervoorwaarden – zoals virale hepatitis (Hep A, B of C) of alcohol – de veroorzaakte leverziekte – kan geen gezonde lever hebben, en de giftige substanties kunnen zich soms in hun organismen accumuleren. Bepaalde stoffen die in hoge doses giftig kunnen zijn, zoals vitamine A, ijzer en koper, kunnen zich ook ophopen in de lever of andere organen als gevolg van een ziekte. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat detox diëten of leverreinigingen helpen bij de behandeling van leverziekten.

Sommige voorstanders van leverreiniging stellen dat zogenaamde leverreinigers de lever beter helpen functioneren om giftige stoffen te verwijderen. Er zijn geen overtuigende studies om dergelijke beweringen te ondersteunen, hoewel sommige studies ondersteunen het idee dat bepaalde voedingsmiddelen en kruidensupplementen de levergezondheid kunnen bevorderen. 

Sapje is een aanbieder van natuurlijk sapvasten. Sapvasten is een manier om het lichaam te detoxen en zichzelf te laten herstellen. Bekijk voor meer informatie over sapvasten de website van Sapje.

Ontmoet de dikke darm
Naast reinigingen en speciale diëten voor de lever, bevorderen sommige voorstanders van ontgiftigingstherapieën ook zogenaamde darmreinigingen. Maar deze therapieën – waaronder klysma’s en kolonies, evenals laxeermiddelen en kruidenremedies – zijn volgens de Mayo-kliniek niet medisch nuttig. In 2011 hebben onderzoekers van de Georgetown University een uitgebreid overzicht van de medische literatuur uitgevoerd en hebben ze geen enkele wetenschappelijke ondersteuning gevonden voor de praktijk van het ontgiften van de dikke darm. Volgens Gershon kan een darmreiniging meer kwaad dan goed doen.

“De dikke darm herbergt veel van de microben die ons thuis noemen. Zij zijn onze vrienden en houden ons veilig. Wanneer we onze microben van streek maken – zoals bij antibiotica – kunnen slechte bacteriën, zoals Clostridium difficile [de bacteriën achter infectieuze diarree], zich verplaatsen en ziekten veroorzaken,” zei Gershon.

De meest voorkomende bijwerkingen van darmreiniging zijn misselijkheid, braken, diarree en buikpijn, volgens de Mayo Clinic. Afhankelijk van de reinigingsoplossing en de hoeveelheid water die wordt gebruikt, kunnen patiënten een dramatisch verlies aan elektrolyten ervaren. Case rapporten documenteren ernstige medische aandoeningen, zoals nier- en leverfalen, luchtembolie, rectale perforaties, bloedinfecties en overlijden door dysenterie.

Sapje is een aanbieder van natuurlijk sapvasten. Sapvasten is een manier om het lichaam te detoxen en zichzelf te laten herstellen. Bekijk voor meer informatie over sapvasten de website van Sapje.

Maak kennis met de vetcel
Een derde, algemeen ontgiftingsschema wordt gedaan met vasten, sappen, het inslikken van een kruidenoplossing of het eten van een rauw dieet.

Onderzoek heeft echter niet aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen of kruiden effectief zijn in het trekken van giftige stoffen uit het bloed of de organen. Sommige voorstanders van deze detox therapieën beweren dat vasten of sappen zal helpen bij het verbranden van vetcellen, die volgens hen toxines bevatten. Maar dit idee is geen wetenschappelijk verantwoord argument, volgens Gershon, die zei dat de verbranding van vetcellen geen verband houdt met het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam.

Het drastisch beperken van de voedselinname door middel van vasten of een extreem dieet kan volgens zowel Volpe als Gershon ook veel stress veroorzaken op iemands lichaamssystemen. Uitdroging is een ernstig risico voor mensen die vasten, aldus Volpe.

“In de meeste gevallen zijn de lever, nieren en darmen zo goed dat ze zelfs de domheid van de ergste beledigingen in de voeding kunnen overwinnen,” zei Gershon. “Spuitende en reinigende, echter, duwen het systeem op een extreme manier. Ze zijn gevaarlijk, zelfs als de meeste mensen overleven. Maar waarom een risico nemen zonder winstoogmerk?”

In de oude bijbelse tijd was vasten een gebruikelijke methode om het lichaam te reinigen om schadelijke gifstoffen te verwijderen. Vandaag de dag wordt een groot aantal ontgiftingsmethoden – van het verhogen van vloeistoffen in de dagelijkse voeding en het niet eten van verwerkt voedsel tot het vermijden van industriële vervuiling, herbiciden en chemicaliën – door miljoenen mensen gebruikt. Andere veel voorkomende vormen van lichaamsreiniging zijn onder andere meer beweging en saunagebruik om overvloedig zweten te bevorderen, waardoor giftige stoffen uit het systeem vrijkomen.

Ontgifting is een natuurlijk proces waarbij het lichaam zich ontdoet van giftige stoffen door middel van zweet, gal, urine of uitwerpselen. Een detox dieet of reiniging verwijst naar een specifieke manier van eten en leven, meestal voor een bepaalde periode, om dit detox proces mogelijk te versnellen. Een detox dieet is vergelijkbaar met een reinigingsdieet, hoewel het woord “detox” specifiek verwijst naar het verwijderen van “giftige stoffen” uit je lichaam.

Sapje is een aanbieder van natuurlijk sapvasten. Sapvasten is een manier om het lichaam te detoxen en zichzelf te laten herstellen. Bekijk voor meer informatie over sapvasten de website van Sapje.

Sommige voedingsdeskundigen beweren dat het lichaam kan ontgiften op zijn eigen – uw organen en het immuunsysteem doen voortdurend dit werk – en dat u niet nodig hebt om een speciaal detox dieet te volgen. Andere diëtisten ondersteunen het idee van ontgiften met behulp van voedingstherapie. Detox dieetaanbevelingen kunnen variëren van kortstondige vasten met alleen water (of sap) tot het volgen van een lange termijn, gezond, volledig voedsel dieet. Ik ga meestal “koude kalkoen” op eenvoudige koolhydraten wanneer ik moet ontgiften en eet in plaats daarvan een grote verscheidenheid aan vers fruit en verse groenten met mager eiwit of peulvruchten. De lengte van de tijd is aan jou.

Gastro-enteroloog en voedingsdeskundige Anil Minocha, MD, beveelt in zijn boek, het Seven-X Plan for Digestive Health, detox aan, waarin hij stelt: “Onze darmen worden elke dag blootgesteld aan een heleboel verschillende voedingsmiddelen, verontreinigende stoffen en toxines. 

https://www.sap.je/sapvasten/