Column web
Energie

Onderhoud van aggregaten

Waarom onderhoud van aggregaten zo belangrijk is

Een noodstroomaggregaat is een apparaat waarmee je een bepaald stroomnetwerk kunt voorzien van stroom wanneer de reguliere stroom uitvalt. Je kunt een aggregaat dus zien als een backup. Een apparaat als deze heeft heel veel invloed op bepaalde sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de ziekenhuizen of verzorgingscentra. Wanneer die langere tijd zonder stroom komen te zitten, kan dat zelfs levensgevaarlijk worden. Dan is het zaak dat er een noodstroomaggregaat (NSA) aanwezig is waarvan met volle overtuiging kan worden gesteld dat die uitstekend functioneert. De belangrijkste reden waarom onderhoud van aggregaten zo belangrijk is, is dus dat er daarmee gezorgd wordt dat het werk altijd door kan gaan.

Onderhoud je aggregaat voldoende

Zelfs in situaties waarin het niet van levensbelang is, moet een aggregaat zijn werk uiteraard voldoende kunnen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het voorzien van stroom van een festival in een weiland. Omdat er op die plek normaal gesproken geen stroomtoevoer is, staat daar nu een generator. Zowel de gasten als de artiesten en bands verwachten dat zij ongestoord kunnen genieten op het festival. Werkt een noodstroomgenerator hier niet goed, dan zal er van genieten niks terechtkomen. En wat dacht je van de matrixborden boven de snelweg? Ook deze worden voorzien van stroom door middel van een aggregaat. Omdat het hier om belangrijke informatie gaat, mag ook hier hetnoodstroomaggregaat niet zomaar uitvallen. Om dit te voorkomen is voldoende onderhoud aan je aggregaat van groot belang.

Voer maandelijks een inspectie uit

Je doet er goed aan om maandelijks een inspectie uit te voeren op je aggregaat. Dit kan op zonder al te veel problemen visueel gedaan worden. Let op dingen als eventuele lekkages, vreemde geluiden en de opstartsnelheid van het apparaat. Controleer je maandelijks het functioneren van de generator, dan hoef je niet tijdens de jaarlijkse inspectie pas te horen dat het apparaat niet goed werkt. Dat maakt het uiteraard ook een stuk veiliger.

De jaarlijkse keuring

Een noodstroomaggregaat wordt jaarlijks gekeurd en deze moet daarbij aan een bepaalde norm voldoen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de veiligheid van het apparaat en de bijgehouden gegevens. Veiligheid is een groot goed en door alle gegevens van het aggregaat goed te blijven bijhouden waarborg je dit. Met voldoende onderhoud van aggregaten wordt voorkomen dat deze hun werk niet kunnen doen op het moment dat zij het hardste nodig zijn.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/onderhoud-noodstroomaggregaat-nsa/