Column web
Image default
Aanbiedingen

Waarom zijn ratten moeilijk te verjagen

Ratten en muizen zijn dieren die je liever niet in huis hebt. Ze kunnen ziektes overbrengen, voedsel besmetten en zelfs schade aanrichten aan je woning. Ratten bestrijden is daarom iets dat veel mensen proberen. Toch is het vaak moeilijk om ze volledig uit je huis te verdrijven. Dit komt omdat deze knaagdieren zich snel kunnen aanpassen en zich goed kunnen verstoppen. Bovendien zijn ze nachtactief, wat het bestrijden ervan extra ingewikkeld maakt. Ze opereren voornamelijk in het donker, wanneer de meeste mensen slapen. 

Hoe ratten je huis binnenkomen

Ze kunnen op veel manieren je huis binnenkomen. Het kan zijn dat er etensresten rondslingeren of dat er ergens een klein gat of kier is waar ze doorheen kunnen glippen. Soms zie je in de avond bij een vuurton mensen zitten en dan lopen er plots ratten of muizen voorbij. Dit komt omdat deze dieren op zoek zijn naar warmte en eten. Zorg dus altijd dat je geen eten laat rondslingeren en sluit gaten en kieren goed af. Bovendien is het verstandig om vuilnisbakken goed af te sluiten en etensresten direct op te ruimen. Deze preventieve maatregelen kunnen een verschil maken in het buiten houden van ratten en muizen. 

Hun favoriete verstopplekken in het huis

Ratten zijn heel slim en weten zich goed te verstoppen. Ze kiezen vaak donkere en warme plekjes uit zoals de zolder, kelders of achter de koelkast. Ze bouwen daar hun nest en houden zich daar overdag schuil. ’s Nachts komen ze tevoorschijn om op zoek te gaan naar eten. Je merkt vaak pas dat je last hebt van ratten als je hun uitwerpselen ziet of als je ’s nachts geritsel hoort. Dit maakt het lastig om ze te traceren en te vangen. Ze kunnen zich zelfs verstoppen in kleine scheuren of gaten in muren, waardoor ze nog moeilijker te vinden zijn. 

Tips om je woning ratvrij te houden

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat ratten en muizen geen reden hebben om je huis binnen te komen. Zorg ervoor dat je huis schoon is en dat er geen eten rondslingert. Sluit etenswaren goed af en maak regelmatig schoon onder apparaten zoals de koelkast. Voorkom dat ze makkelijk je huis binnen kunnen komen door gaten en kieren af te dichten. Het is ook slim om je vuilnis goed af te sluiten. Als je toch last hebt van ratten of muizen, overweeg dan om een professional in te schakelen voor een effectieve oplossing.

Actie ondernemen bij het zien van een rat

Als je een rat in je huis ziet, raak dan niet in paniek. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen. Zorg ervoor dat je weet waar hij zich schuilhoudt en probeer hem niet zelf te vangen. Het beste is om een professional in te schakelen die ervaring heeft met ratten bestrijden. Zij weten precies hoe ze dit het beste kunnen aanpakken en zorgen ervoor dat de rat op een humane manier verwijderd wordt. Probeer in de tussentijd je huis zo schoon mogelijk te houden en let extra op etensresten.