Column web
Image default
Aanbiedingen

10 onderhoudstips voor RVS grafkunst

De beste manieren om RVS (INOX) grafmonumenten te onderhouden

Hoewel RVS in theorie onderhoudsvrij is moet u in de praktijk het RVS toch af en toe schoonmaken. Als regel kunnen we stellen dat hoe gladder het RVS is hoe lastiger vuil er aan kan hechten. Zo zal een spiegelend (gepolijst) oppervlak minder vuil aantrekken dan geschuurd of gestraald RVS. Meestal gaat het om maar minieme hoeveelheden stof en vuil.

 

Maar ook dan zult u een RVS grafkunst monument (net als uw auto) af en toe schoon moeten maken. Opgehoopt zand en vuil kan met harde wind namelijk als een heel fijn schuurmiddel werken. Hierdoor kan het RVS op den duur een beetje dof worden. Regelmatig onderhoud en schoonmaken voorkomt dit. Bovendien heeft een fris en schoongemaakt grafmonument een verzorgde en nette indruk

 

Krasjes en doffe plekken bent u voor door vakkundig onderhoud. Hier zeven tips om onbedoelde beschadigingen door verkeerd onderhoud te vermijden.

================ lees ook 7-tips-voor-omgang-met-mensen-die-rouwen/====================

 

10 onderhoudstips

 

 1. Gebruik geen schuurmiddel of schuursponsje Deze middelen kunnen zeker op gepolijst oppervlak krassen veroorzaken. Op geslepen (in 1 richting geschuurd) materiaal kunnen ze wel gebruikt worden door in de slijp-richting te bewegen. Als u dit met beleid doet kan dit onzichtbaar gedaan worden. Probeert u dit wel altijd even uit op een stukje RVS dat niet in  het zicht is.
 2. Nooit opgedroogd vuil en zand met een veger of droog poetsdoekje weg vegen. Dat veroorzaakt vrijwel zeker beschadigingen en krassen veroorzaken. Spiegelend RVS reinigt u met overvloedig water. Spoel het zand en vuil met veel water weg. Als er nog vuil achter blijft zorgt u er dan voor dat de verontreiniging goed doorweekt is en veeg het dan voorzichtig weg met een nat doekje in combinatie met veel water. Zorg dat u tijdens het vegen er voortdurend water bij blijft gieten.
 3. Gedemineraliseerd water gebruiken voorkomt een zweem van kalk(vlekken) na het opdrogen.
 4. Blijven er nog steeds hardnekkige vlekken achter op het RVS grafmonument? Kiest u dan een dikke, zachte en vloeibare reiniger of nog beter de 3M RVS-reiniger. Als u een ander middel gebruikt let er dan op dat er geen bleek of chloor ingrediënten in zitten.
 5. Middelen op basis van alcohol zijn meestal geen probleem.
 6. Gebruikt u echter nooit chloor, bleek of zoutzuur. RVS is niet bestand tegen middelen.
 7. Gebruik ook liever geen zilverpoets en/of staalwol.
 8. Roest (vliegroest) en kalkresten (grijze waas) kunt u behandelen met een product dat “Rustbuster” heet. Het wordt geleverd door de firma Ranex.
 9. Better safe than sorry: probeert u het schoonmaken met een nieuw middel of techniek altijd eerst even uit. Neem een klein oppervlak dat minder in het zicht ligt (bijv. de achterzijde) en kijk hoe dat gaat.
 10. Gravures, foto’s en teksten op een grafmonument vereisen extra voorzichtigheid. Indien niet echt nodig behandel deze niet met chemische middelen en zeker niet met schuursponsjes! Voor de zekerheid kunt u deze zo veel mogelijk ontzien.

 

Frequentie onderhoud?

 • Regelmatig schoonmaken van gedenktekens van RVS eens in de 4 maanden:
  • Het voorjaar om dan mogelijke resten van pekel te verwijderen. Deze kunnen op het monument zijn neergeslagen. Dit is vooral van toepassing als er een snelweg in de buurt van de begraafplaats ligt. (strooien ivm gladheid)
  • Het najaar om zomervuil dat samen met eventueel aangewaaid woestijnzand schoon te maken.
  • Een extra schoonmaak als u dat nodig vindt

 

Waterkwaliteit

Meestal gebruikt u voor het schoonmaken van een roestvrijstalen grafmonument gewoon standaard kraanwater. Maar als u ziet dat er een grijzige waas – een dun filmpje kalk – verschijnt na het opdrogen kunt u beter kiezen voor gedemineraliseerd water. Dat kunt u kopen in grote bouwmarkten als Praxis en Gamma.

Temperatuur

Maak het monument schoon bij een water en buitentemperatuur boven de 10°C.


RVS grafmonumenten moet af en toe schoongemaakt worden

Artikel

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

Jeroen Stok grafkunstenaar

Dit blogartikel is van de hand van grafkunstenaar Jeroen Stok. Stok die is opgeleid tot beeldhouwer werkt voornamelijk met metaal en glas.  Naast de exclusieve grafkunst creëert Stok “gewone sculpturen ” van staal en RVS en vervaardigt hij kunst in opdracht. De metalen beeldhouwwerken die Stok maakt zijn gestileerd en ogen eigentijds met een lichte uitstraling. RVS gecombineerd met glas versterkt het heldere en lichte karakter van zijn werk.

Grafkunst ontwerpen in opdracht van nabestaanden is een artistieke activiteit die verschilt van het creëren van gewone kunstbeelden. Stok ziet het belang van grafkunst en is dankbaar dat de unieke creaties nabestaanden helpen in hun rouwproces.

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

contact grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/