Column web
Woning en Tuin

Het geheim van gezelligheid

U wilt uw woning comfortabel inrichten?! Wij vertellen u waarom de deken op de bank, het vuur in de open haard of de kaarsen op de tafel zo goed zijn. Gezelligheid, gezelligheid – of het nu Deens, Engels of Duits is, in veel Europese talen is er een woord voor gezelligheid. En als de herfst nadert met al zijn felle kleuren, kruidige geuren en hevige stormen, kijken we er naar uit. Want als het buiten oncomfortabel wordt, vinden we het bijzonder knuffelig van binnen. Deze inrichtingstips maken uw huis gezellig.

 

 

Kaarsen, kussens en een open haard zijn voor sommigen knuffelbaar en voor anderen kitscherig. Vertrouw op uw gevoel als u uw huis echt gezellig wilt maken en geef geen moer om vaste ideeën. De kamers zijn het meest comfortabel als ze licht en zeer persoonlijk zijn ingericht.
 

Wanneer voel je warmte?

Wanneer voelen je ogen goed aan? Welke geur ruik je graag? Herontdek je zintuigen en voel wat je nodig hebt voor een beetje comfort.Gezelligheid moet de zintuigen raken, want je kunt het zien, voelen, ruiken en voelen. Een blik in een zee van kaarslicht brengt gelukshormonen op gang als een stuk chocolade, en als een vochtig houtblok per ongeluk in een open haard komt, horen we zelfs het gekraak van de gezelligheid.
 
Het gunstige effect van warmte is van oudsher bekend. Het doordringt het lichaam, geeft nieuwe energie en ontspant. Net zoals je jezelf in een dikke deken wikkelt, verdient je woonkamer een warme beschermlaag. Donkere muren schakelen het licht op natuurlijke wijze uit, de warme kleur wikkelt zich als beschermende armen om de bank of leesfauteuil, waardoor een gezellige sfeer ontstaat.
 

  • Dikke wollen plukjes of een knuffeldoek beschermen ons lichaam tegen de kou van buitenaf. Omdat de warmte door onze huid naar ons hart stijgt, houden we nu van alles wat zacht en pluizig is. Zoals bijvoorbeeld….
     
  • Kussens zijn ideaal voor het inrichten van experimenten. Snel een nieuwe kleur in het spel brengen, de oude bank opfleuren, de fauteuil een frisse uitstraling geven, accenten in de kamer zetten – dat alles kan zonder veel moeite. Echte decoratieve junkies veranderen de hoezen afhankelijk van het seizoen: verse pastel bijvoorbeeld, past bij de lente, zijde en rozen tinten passen bij de zomer, en wol en natuurlijke kleuren passen bij het koude seizoen.
     
  • Tapijten hebben een sterk effect in de kamer, en ja, het is niet eenvoudig om de juiste te vinden. Echter, om beige zonder moed te nemen is geen oplossing als het gaat om een nieuwe look. Blijf zoeken tot je je favoriete stuk hebt gevonden en vraag of de nieuwe huisgenoot een paar dagen mag gaan liggen voordat je het koopt.

  

Wollen dekens en plaids

Bijna niets biedt zulke onmiddellijke momenten van welzijn en gezelligheid als wollen dekens en plaids, die daarom in geen enkel huis mogen ontbreken. Aan de ene kant zijn ze functioneel als we ons knuffelen en opwarmen en aan de andere kant zijn ze decoratief. Ze hangen nonchalant over de rugleuning van de bank, zetten kleuraccenten in de kamer en zien er ook nog eens goed uit als een sprei. Of het nu gaat om wol, katoen, fleece, geweven, gebreid, effen of met patronen is een kwestie van smaak en hangt af van de inrichting.
 
Als niets anders werkt: schaapsvachten passen in elke sfeer, zien er altijd huiselijk uit en zijn in de zomer en de winter temperatuur gelijk aan het worden. Ze bewijzen ook hun waarde als redders in tijden van nood: een onopvallende fauteuil kan met één jas worden omgetoverd tot een goedgevulde lievelingsplek. Wollig en zacht, ze maken harde banken comfortabel, zorgen voor warme voeten als beddekens, en natuurlijk kunt u er voor de open haard op knuffelen.