Column web
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen een chiropractor en een fysiotherapeut

De kans is groot dat je wel eens last hebt van je spieren of gewrichten. Hier wil je het liefst zo snel mogelijk van af geholpen worden. Maar waar ga je dan naartoe? Kies je voor een fysiotherapeut of ga je juist naar een chiropractor. In eerste instantie is het belangrijk om het verschil te weten zodat je een goede keuze kunt maken. Daarom vertellen wij je iets meer over de verschillen tussen deze twee.

Waarop richten een chiropractor en een fysiotherapeut zich op?

Het belangrijkste verschil tussen deze twee is het onderdeel van het lichaam waar zij zich op richten. Zo is een fysiotherapeut vooral veel bezig met de spieren en de werking hiervan. Een chiropractor richt zich juist ergens anders op. Namelijk klachten die ontstaan in de wervelkolom en de functionaliteiten van het zenuwstelsel.

Certificering en opleiding

Een ander belangrijk verschil is de certificering en de opleiding. Voor beide is het nodig om een opleiding te volgen. Echter is een chiropractor (nog) geen beschermde titel. Iedereen kan zich in principe dus chiropractor noemen terwijl dit als fysiotherapeut niet mogelijk is. Wanneer je naar een chiropractor wilt gaan is het dus belangrijk om te checken of diegene gecertificeerd is of bij een bepaalde instantie zit zodat je weet dan de kwaliteit en kennis goed is en je op de juiste manier behandeld wordt. 

De behandelingen

Het laatste belangrijke verschil is de manier van behandelen. Een chiropractor zorgt ervoor dat je wervelkolom in de juiste staat is. Hierdoor zullen verschillende klachten verholpen worden. De wervelkolom heeft namelijk veel invloed op de rest van het lichaam. Daarentegen richt een fysiotherapeut zich juist op de spieren. Oefeningen voor kracht, mobiliteit en coördinatie zijn dingen die je veel bij een fysiotherapeut ziet. Hierdoor worden verschillende klachten aan spieren en gewrichten verholpen en zul je je beter voelen.