Column web
Image default
Vervoer en transport

Maximale massa van een aanhangwagen

De auto mag volgens opgave 1.270 kg geremd trekken. Alle benodigde informatie is te vinden op het kentekenbewijs. Op het kentekenbewijs staat de volgende informatie: het gewicht dat uw auto kan verminderen (werkelijk gewicht). Wat is het gewicht + laadvermogen van uw auto langs de weg? U kunt deze informatie ook vinden door het registratienummer in te voeren op de website van KRW. Of het leeggewicht van de auto + laadvermogen groter is dan 3500 kg. Dan is een groot rijbewijs C of C1 vereist. Veel mensen denken dat ze zonder rijbewijs B op tandemassen kunnen rijden. Dit klopt niet, het is gerelateerd aan het totaalgewicht van de auto en aanhanger. 

Welk rijbewijs u nodig heeft voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de maximaal toegestane massa. Dit is het leeggewicht plus het maximale laadvermogen. Het maximaal toegestane gewicht van een aanhanger is bijvoorbeeld 750 kg. Als de aanhanger zelf 150 kg weegt (leeggewicht), kan hij 600 kg lading (laadvermogen) toevoegen. Dit heeft dus niets te maken met het werkelijke gewicht.

Heb je een BE rijbewijs? Dan kun je rijden: Aanhangers trekken tot 3.500 kg (leeggewicht + laadvermogen) Onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken die zwaarder is dan 3.500 kg (leeggewicht + eigen gewicht). Let op: de rijbewijsregels worden in 2013 gewijzigd. Behaalde u vóór 19 januari 2013 een BE-rijbewijs? Dan gelden er andere regels voor jou. U kunt elke aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen limiet aan leeggewicht + laadvermogen. Zorg ervoor dat de trekhaak het gewicht kan dragen. Dit wordt de maximale oplegdruk genoemd. Het moet groter zijn dan het gewicht van de aanhanger en lading. De maximale trekhaakbelasting staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje. Of op de website van de RDW.

 

https://www.egbrink.nl/torsie-as-reparaties/