Column web
Image default
Vervoer en transport

Voor het eerst op pad met een aanhanger

Gaat u binnenkort voor het eerst de weg op met een aanhanger achter de auto? We leggen een aantal belangrijke zaken uit wat betreft een aanhanger huren. Een aanhangwagen wordt standaard bevestigd door koppeling aan de trekhaak van de auto. Weegt de aanhangwagen inclusief lading minder dan 750 kilo dan voldoet het standaard rijbewijs. U moet in het bezit zijn van het rijbewijs BE als de maximale toegestane massa meer is dan 750 kilo. Aanhangers worden veel gebruikt in het vrachtvervoer. Er zijn drie hoofdcategorieën:

-de oplegger / trailer;

-de autonome aanhanger oftewel de schamel;

-de middenasaanhangwagen ook wel wipkar genoemd.

De term aanhangwagen wordt niet gebruikt voor aanhangers achter bijvoorbeeld een brommer of een fiets. Dan wordt expliciet gesproken van fietskar / fietsaanhangwagen en bromfietskar / bromfietsaanhanger. Een aanhanger met een toegestane massa tot 750 kilo moet voorzien zijn van een of twee mistachterlampen. Komt het gewicht boven de 750 kilo uit dan geldt deze verplichting alleen voor aanhangwagens die na 31 december 1997 zijn geregistreerd. Wat betreft het achteruitrijlicht geldt het volgende: aanhangers met een registratiedatum na 10 juli 2011 moeten een achteruitrijlicht hebben. Gaat het om een aanhangwagen die langer is dan 6 meter? Die moet beschikken over twee achteruitrijlichten.

Soorten aanhangers

Een betrouwbare verhuurder op het gebied van aanhangwagens is JobCar in Etten-Leur. Het assortiment aanhangers is op de website van JobCar netjes onderverdeeld in:

-open aanhanger;

dichte aanhanger;

-autoambulance;

-kiepaanhanger;

-bagagewagen.

Een autoambulance wordt ook wel autotransporter genoemd. Dit soort aanhangers wordt gebruikt om kapotte auto’s, klassiekers en racewagens te verplaatsen. JobCar verhuurt twee transporter modellen. De bakwagen heeft een laadvermogen van 1540 kilo. De toegestane maximale massa is 2000 kilo. Deze autoambulance is 4,00 bij 1,82 meter. Uitvoering nummer twee staat bekend als plateauwagen. Het maximaal toegestane gewicht is 3000 kilo. Het laadvermogen is vastgesteld op 2464 kilo. De afmetingen tot slot: 4,05 bij 2,00 meter. De actuele huurprijzen van de bakwagen en de plateauwagen vindt u op de website.

https://www.jobcar.nl/