Column web
Image default
Auto's en Motoren

Hoe interessant is een goedkope autoverzekering?

Wanneer je een vergelijking uitvoert tussen de verschillende soorten autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden zal je meteen tot de conclusie komen dat er aardig wat mogelijkheden bestaan. We maken op dit vlak dan ook bijvoorbeeld een onderscheid tussen de WA-verzekering en de beperkt of volledige casco-verzekeringen. Het spreekt voor zich dat elk type autoverzekering over diens eigen dekkingen en dus ook kostprijs beschikt. Voor veel mensen is het belangrijk om de kosten voor deze verzekering vooral zo laag mogelijk te houden. Dit zorgt ervoor dat ze op zoek gaan naar de meest goedkope autoverzekering die er op de markt is terug te vinden. De vraag die je, je echter nagenoeg verplicht moet stellen is of het nu wel of niet interessant is om gebruik te gaan maken van deze goedkope autoverzekering. Waarom? Dat ontdek je hier op deze pagina!

            Wat is de WA-verzekering?

De meest goedkope autoverzekering die op de markt is terug te vinden is de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om het type autoverzekering die louter en alleen zorgt voor het verzekeren van de schade die door jou wordt aangericht ten opzichte van derden. Het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen bij het afsluiten van dit type van autoverzekering heeft betrekking tot het feit dat de verzekeringspremie er van behoorlijk laag kan worden gehouden. Dit is natuurlijk voornamelijk het gevolg van de beperkte dekkingen die er aan verbonden zijn. Dit brengt ons meteen ook bij het belangrijkste nadeel van de WA-verzekering. Ondanks het feit dat ze lekker voordeliger is en dus door iedereen kan worden afgesloten is het namelijk tegelijkertijd ook zo dat ze niet voor iedereen de meest interessante optie zal vormen, integendeel. Wat bijvoorbeeld wanneer je vaak onderweg bent?

 

Bij het afsluiten van een goedkope autoverzekering zoals de WA-verzekering moet je, je er van bewust zijn dat je slechts kan rekenen op een minimale dekking. Dit betekent concreet dat je auto niet is gedekt tegen bijvoorbeeld schade veroorzaakt door een storm, door brandschade of door vandalisme. Ook op het ogenblik dat je zelf een ongeval veroorzaakt zal je daarvoor niet kunnen rekenen op tussenkomst van een verzekeraar. Dit is dus iets waar je, je absoluut van bewust moet zijn op het ogenblik dat je een goedkope autoverzekering zoals de WA-verzekering gaat afsluiten.

            Wat zijn de voordelen van een goedkope autoverzekering?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de belangrijkste voordelen die zijn verbonden aan het afsluiten van een goedkope autoverzekering. Het spreekt voor zich dat nagenoeg al deze voordelen betrekking hebben tot het financiële aspect. Op het ogenblik dat je een auto gaat kopen spreekt het voor zich dat je daarbij geconfronteerd wordt met een groot aantal kosten. Denk hierbij niet alleen aan de aankoopprijs van het voertuig, maar ook aan de wegenbelasting en natuurlijk ook aan de verzekeringspremie.

 

In principe is het geen goed idee om te besparen op de premie van je autoverzekering, want je wil natuurlijk wel dat je auto zo optimaal mogelijk is verzekerd. Toch moet het gezegd dat je in bepaalde gevallen zonder zorgen kan kiezen voor het afsluiten van de WA-verzekering. Deze goedkope autoverzekering is dan ook de beste keuze voor mensen die:

 

  • Slechts zelden met de auto rijden;
  • ervoor hebben gekozen om een goedkope, tweedehandse auto aan te schaffen;

 

De aankoopprijs voor de auto van je keuze is voor een significant deel verantwoordelijk voor het type autoverzekering die je gaat afsluiten. Voor een dure, nieuwe auto geldt dat je deze wellicht all risk zal willen laten verzekeren. Dat is niet het geval voor een tweedehands voertuig welke over een aanzienlijk lagere aankoopprijs beschikt. In dat geval heb je doorgaans voldoende aan een goedkope autoverzekering zoals de WA-verzekering.

            Met welke nadelen moet je rekening houden?

Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen verbonden aan het afsluiten van een goedkope autoverzekering. De belangrijkste nadelen waarmee je wordt geconfronteerd hebben betrekking tot het beperkt aantal dekkingen waarvan sprake is bij een goedkope verzekering. Bij het afsluiten van de WA-verzekering is het dan ook zo dat je uitsluitend kan rekenen op een dekking tegen schade die wordt veroorzaakt aan derden. Bij eender welke andere vorm van schade komt de verzekeraar dus niet tussen en moet je zelf voor de kosten opdraaien.

 

Heb je een goedkope autoverzekering weten te realiseren door het eigen risico op te trekken? In dat geval moet je uiteraard rekening houden met nog een extra nadeel. Dan zal de verzekeraar bij een eventueel schadegeval wel tussenkomen, maar dien je eerst een significant gedeelte van de schade zelf uit eigen zak te betalen. Het mag dan ook duidelijk zijn, er zijn absoluut voordelen verbonden aan een goedkope autoverzekering afsluiten, maar het spreekt voor zich dat je ook niet blind moet zijn voor de nadelen. Enkel en alleen door je grondig te verdiepen in de polisvoorwaarden is het dan ook mogelijk om voor jezelf uit te maken welk type autoverzekering het beste aansluit op je verwachtingen en op je situatie. Een goede voorbereiding zal ook voorkomen dat je te maken krijgt met vervelende verrassingen.

            Kan je ook een uitgebreidere autoverzekering goedkoop afsluiten?

Tot slot is het normaal dat mensen zich de vraag stellen of ze ook de mogelijkheid hebben om een uitgebreidere autoverzekering zoals bijvoorbeeld de beperkt of volledige cascoverzekering af te sluiten tegen een lagere kostprijs. Dat kan zeker. In principe beschik je over twee verschillende mogelijkheden om het prijskaartje van je autoverzekering te drukken, namelijk:

 

  1. Je kiest voor een hoger eigen risico;
  2. Je voert een vergelijking uit voor wat de autoverzekering van je keuze betreft;

 

Een goedkope autoverzekering vergt van de potentiële verzekeringnemer altijd een beetje inspanningen. Deze inspanningen zullen je echter zowel op korte als op lange(re) termijn financieel voordeel opleveren. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, het loont zeker en vast de moeite om even grondig na te denken voor wat het afsluiten van een goedkope autoverzekering betreft. Heb je er voldoende aan? Dan mag het duidelijk zijn dat dit je in de praktijk zeker en vast een aardig financieel voordeel kan opleveren.