Column web
Image default
Zakelijk

Hoe werkt salarisadministratie?

Wanneer je een bedrijf hebt of je bedrijf groeit, heb je extra handen nodig. Als je mensen aanneemt moet je ze ook salarissen uitbetalen, hier komt de salarisadministratie bij kijken. De werkzaamheden binnen salarisadministratie kunnen voor veel bedrijven tijdrovend en verwarrend zijn. Bij Doomen & Quist kun je jouw salarisadministratie laten doen, dan weet je zeker dat alles op orde is en hoef je er zelf niet meer naar om te kijken.

Administratie van persoonsgegevens bijhouden

Voordat je de salarisadministratie uitvoert, is het belangrijk om de personeelsadministratie op orde te hebben. Daarvoor moeten de  basisgegevens van jouw personeel en het afgesproken maandsalaris in de personeelsadministratie opgenomen zijn. Het arbeidscontract, identiteitsbewijzen en diploma’s worden binnen de personeelsadministratie opgeslagen. Het bijhouden van de uren is verplicht, aan de hand van een urenregistratie is het mogelijk om te controleren of de arbeids- en rusttijden gevolgd worden.

De salarissen berekenen

Het is belangrijk bij te houden  salarisadministratie of jouw werknemers een salaris of een uurloon hebben, dit bepaalt hoe je hun salaris berekend. Je kunt ervoor kiezen om jouw werknemers een uurloon te betalen of een vast salaris. Volgens de wet moet iedere werknemer van zijn totale brutoloon belasting en volksverzekeringen betalen, dit bedrag hangt af het totale bedrag dat de werknemer verdient en zijn omstandigheden. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat het juiste bedrag wordt ingehouden op het loon van de werknemer en elke maand aan de Belastingdienst wordt betaald.

Jaaropgave maken

Na afloop van een kalenderjaar zorg je dat jouw personeel voorzien is van een jaaropgave. Op een jaaropgave worden alle loongegevens van een werknemer vermeld in een bepaald jaar. Het verstrekken van een jaaropgave is wettelijk verplicht en dient binnen een bepaalde termijn te gebeuren. Het is ook erg belangrijk om de salarissen en de loonkosten in de boekhouding bij te houden. Het uitbetalen van het loon aan het personeel is een belangrijke stap in de salarisadministratie. Om deze zaken voor jou en je personeel inzichtelijk te houden, maak je gebruik van loonstroken voor jouw werknemers. Hierop staan onder andere het bruto en netto loon vermeld en de verschillende inhoudingen. Al deze zaken zijn erg tijdrovend en kun je beter aan een gespecialiseerd bedrijf zoals Doomen & Quist overlaten. Zij zorgen ervoor dat al je salariszaken op orde zijn zodat je er geen zorgen over hebt.