Column web
Image default
Dienstverlening

Orthodontie: let op bij aanvullend verzekeren

Orthodontie: let op bij aanvullend verzekeren

Bijna de helft van de jongeren krijgt er vroeg op laat mee te maken: advies voor een beugel. En dat is niet voor niets, de juiste stand van je kiezen en kaken zorgen voor een goede basis om het gebit gezond te houden. De tandarts verwijst je door naar een orthodontist, de kassa begint te rinkelen. Je kan je aanvullend verzekeren voor kosten van orthodontie. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Je leeftijd en het moment van afsluiten spelen een cruciale rol. En daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn.

Basisverzekering is onvoldoende

De basisverzekering (zorgverzekering) heeft een uitgebreide dekking. Ook op het gebied van tandkosten voor de tandarts en voor sommige ingrepen bij de kaakchirurg. Dit is wat er wel onder de basisverzekering valt.

  • Kinderen tot 18 jaar: alle tandartskosten vergoed
  • 18 jaar en ouder: Implantaten tot 23 jaar, tandprotheses, uitneembare kunstgebitten, kaschirurgie (+ onderzoeken)

Zoals je ziet, kosten voor orthodontie worden voor kinderen en volwassen niet vergoed. Daarom kies je voor een aanvullende polis, bij voorkeur de Bij de ‘aanschaf’ dien je eigenlijk al een keuze te maken: verzekeren of geld apart zetten. zorgverzekering met orthodontie zonder wachttijd.

Aanvullende verzekering orthodontie

In 2022 heeft ongeveer de helft van de verzekeraars orthodontie als aanvullende optie. Maar er zijn grote onderlingen verschillen. Eerst de leeftijd, er wordt namelijk altijd onderscheid gemaakt in tot 18 jaar en vanaf 18 jaar.

Kinderen tot 18 jaar

Kinderen zijn voor de basisverzekering tot 18 gratis meeverzekerd. Dit houdt in dat er voor hen geen premie wordt betaald terwijl er wel recht is op alle zorg uit de polis van de basisverzekering. Op de polis van één van de ouders of voogd wordt je kind vermeld. Voor de aanvullende verzekering geldt: de ouder sluit de polis af en het kind kan hiervan gebruik maken. Let er dus op dat je dan kiest voor vergoeding tot 18 jaar. Wil je het voor jezelf (als volwassenen gebruiken, dan let je erop dat er dekking geldt voor 18 jaar en ouder).

Wel of geen wachttijd

De goedkoopste polissen hanteren een wachttijd. Dat betekent dat je pas na 1 of 2 jaar gebruik kan maken van de beloofde vergoeding. En vaak is het zo de onkosten voor orthodontie ‘rauw op je dak vallen’, en wil je per direct gebruik kunnen maken van de aanvullende vergoeding voor orthodontie.

Wanneer kan je de aanvullende verzekering met orthodontie afsluiten?

Net zoals bij de basisverzekering kan je wijzigingen aanbrengen met de ingangsdatum 1 januari. Overstappen kan in de periode november tot en met 31 december waarna je het nieuwe jaar direct verzekerd bent. Hiervoor gelden 2 uitzonderingen:

  1. 1. Door zelf je oude polis op te zeggen heb je een maand langer de tijd. Je kan dan tot 31 januari van het nieuwe jaar de nieuwe zorgverzekering afsluiten. Ingangsdatum is dan met terugwerkende kracht (1 januari)
  2. Aanvullende verzekering toevoegen aan je basisverzekering kan ook nog de gehele maand januari. Let er dan wel op dat je de juiste basisverzekering hebt, aanvullende polissen (ook met orthodontie) zijn enkel toegankelijk bij geselecteerde basisverzekeringen.

Bron: zorgvergelijker.online