Column web
Image default
Financieel

Subsidies voor energie besparen en van het aardgas af

Het is ondertussen geen geheim meer dat de Rijksoverheid u graag van het aardgas af wilt hebben. Sinds de aardbevingen in Groningen en aandacht voor Klimaatverandering is voor ‘aardgasvrij’ veel aandacht gekomen. Alleen zijn de meeste alternatieve en duurzame manieren van verwarmen nog duur. Vandaar steunt de overheid duurzame initiatieven onder de ISDE subsidie. Deze regeling is wel wat anders dan in de jaren daarvoor. Zo kan je nu ook subsidie ontvangen voor het aansluiten op een warmtenet. Gemiddeld geeft de ISDE subsidie een 20 procent korting op de aanschafprijs van de duurzame installatie. Voor 2021 is er 164 miljoen euro beschikbaar.

Onder de ISDE regeling valt onder andere de aanschaf van een warmtepomp. De warmtepomp heeft de afgelopen een flinke groei doorgemaakt in Nederland. Voor de hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel kent een stevige groei, omdat hiervoor minder geïnvesteerd en aangepast hoeft te worden in de woning. Er zijn waarschijnlijk zo’n 2 miljoen Nederlandse woningen geschikt om gebruik te maken van een warmtepomp. Nu de prijs nog. Want een warmtepomp is al snel een aantal keren duurder dan de cv-ketel. De subsidie warmtepomp maakt een deel van deze aankoop goed. Het gemiddelde subsidiebedrag komt al snel neer op 1.500 euro.

De stap naar een warmtepomp is voor de meeste eigenaren een grote stap. Het beginnen met isoleren en energie besparen is daarom al snel een logische stap. Het voordeel is dat de ISDE subsidie ook dit jaar de mogelijkheid geeft om te profiteren bij energiebesparing. Zo is er zonneboiler subsidie beschikbaar en kan zo de energierekening omlaag. Vaak wordt deze maatregel gecombineerd met het isoleren van de woning. Wanneer de woning goed is geïsoleerd, dan komt de warmtepomp weer om de hoek kijken als aantrekkelijke optie.

Gerelateerde artikelen

Tips om je Wft te behalen

Beleggen is voor iedereen!

Plus500 ervaring en reviews.