Column web
Image default
Aanbiedingen

Wat is een transportband?

Een transportband is een systeem van katrollen of rollen die worden gebruikt om goederen van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Ze worden vaak gebruikt in industriële en commerciële omgevingen, maar kunnen ook voor huishoudelijke doeleinden worden gebruikt. De transportband maakt integraal deel uit van de logistieke industrie en zorgt voor het vervoer van goederen over lange afstanden. Maar waar komt dit belangrijke stuk machine vandaan?

De geschiedenis van de transportband

De eerste transportbanden werden gebruikt in het begin van de 19e eeuw, toen fabrieken begonnen met de massaproductie van goederen. Deze eerste banden waren gemaakt van leer of stof en werden gebruikt om zware materialen zoals steenkool en steen te verplaatsen.

In 1905 ontwikkelde Richard Sutcliffe de eerste transportband voor kolenmijnen nadat hij naar Engeland was verhuisd. Sutcliffe, die in Ierland was geboren en van 1857 tot 1885 in de Ierse kolenmijnen had gewerkt, produceerde in 1892 ’s werelds eerste kolensnijder. Hij was nu werkzaam in Engeland en had zich ten doel gesteld de mijnbouwsector te verbeteren. De ondergrondse transportband die hij in 1905 onthulde, bespaarde de mijnwerkers veel tijd en geld. Hij richtte zijn bedrijf op als Richard Sutcliffe Ltd. in Horbury bij Wakefield, waar hij zich specialiseerde in transportbanden voor de mijnbouw en de assemblage-industrie. De transportband werd wereldberoemd en bleek nuttig te zijn voor een breed scala van industriële toepassingen.

Hedendaagse toepassingen

Transportbanden hebben een lange weg afgelegd sinds hun begindagen in de industriële revolutie. Vandaag zijn ze een essentieel onderdeel van vele industrieën, van de voedselproductie tot de mijnbouw. Dankzij hun veelzijdigheid en efficiëntie zijn transportbanden niet meer weg te denken.

Overweegt u om transportbanden aan te schaffen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met de experts van ACB Transportbanden. ACB levert, monteert en onderhoudt transportbanden, rollenbanen en transportsystemen. ACB beschikt in Horst over een Technische Groothandel met meer dan 30.000 voorraadartikelen, alsmede technische onderdelen, gereedschappen en veiligheidsmiddelen. Op alle werkdagen is de Technische Groothandel bereikbaar.

 

https://www.acb-transportbanden.nl/