Column web
Dieren

Wat moet je doen als je huisdier overlijdt?

Huisdieren zijn vandaag de dag in veel gezinnen een deel van de familie geworden. Dat houdt in dat je er ook steeds het beste voor wilt. De band die je opbouwt met je trouwe viervoeter of je ondeugende papegaai is onbeschrijflijk.
Spijtig genoeg leven (de meeste) dieren niet zo lang als mensen en komt er dus een moment waarop je afscheid moet nemen. Net zoals het bij mensen gaat, moeten er na het overlijden enkele beslissingen worden genomen ondanks je verdriet.

Wat moet er nu gebeuren? Waar kun je terecht? Wat doe je met het lichaam? Allemaal vragen waar je waarschijnlijk nog niet eerder hebt bij stilgestaan. Vroeger kon men bijna niet anders dan het lichaam ergens te begraven of te laten ophalen door een ruimdienst waarvan je niet wist wat ze er mee aanvingen.

Tegenwoordig zijn er meerdere opties voorhanden.

Dierencrematie

Eén manier die steeds meer wordt gebruikt en alsmaar populairder wordt, is cremeren van je huisdier. Zo krijg je de kans om op een menswaardige manier afscheid te nemen van je huisdier. De prijzen van crematie kunnen heel verschillend zijn. Meestal worden die bepaald door de grootte en gewicht van je huisdier.

Individuele crematie

Er komen alsmaar meer bedrijven die zich hierin specialiseren op de markt. Zij bieden je keuze uit een enorm aanbod van mogelijkheden. Van het organiseren van een afscheidsdienst tot hoe je dier opgebaard wordt, je beslist helemaal zelf. De meeste bieden ook een groot gamma aan urnes of juwelen waarin je de as kan laten verwerken.
Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan vast. Je hebt altijd de optie om het sober te houden en zonder veel gedoe je dier te laten cremeren.

Collectieve crematie

Je kan er ook voor kiezen om je dier weliswaar te laten cremeren, maar dan gezamelijk met andere lichamen (wel van dezelfde soort). Dit is een goedkopere oplossing, maar hier heb je niet de mogelijkheid om de asresten van jouw dier te krijgen achteraf. Alle asresten van alle dieren worden hier samen opgevangen, dus het is onmogelijk om specifiek die van jouw dier eruit te halen.

Begraven

Een eeuwenoud gebruik dat we allemaal goed kennen is begraven. Maar mag je een dir zomaar begraven?

Op eigen terrein

Als de grond van jouw woning jouw eigendom is, kan niemand je tegenhouden om je dier te begraven in je tuin. Je moet er enkel op letten dat je het lichaam niet begraaft in een plastic omhulsel. Gebruik iets dat biologisch afbreekbaar is.
Als je in een huurwoning woont, is het verboden om een dier in de tuin te begraven.

Op openbaar terrein

Het is absoluut verboden om een dier te begraven op openbare terreinen zoals bossen of parken. Als je hierop wordt betrapt, kan dit je een boete tot wel 900€ opleveren.

Dierenbegraafplaats

Je kan wel voor kiezen om je huisdier te begraven op een openbare dierenbegraafplaats. Je huurt hier dan een graf voor een aantal jaren. Begraven op een dierenbegraafplaats is niet gratis. De prijs wordt bepaald door de uitbater en het gewicht van je dier.

Valt begraven en cremeren onder een dierenverzekering?

De meeste katten- en hondenverzekeringen hebben geen standaard dekking voor een crematie of een begrafenis. Bij de meeste verzekeraars kun je een aanvullende module kiezen, waardoor de kosten voor een crematie of begrafenis wel gedekt zijn. Een dierenverzekering vergelijken kan je helpen bij het vinden van een verzekeraar die deze dekking biedt.