Column web
Image default
Woning en Tuin

Tapijten voor tiny houses

De kunst van het inrichten van tiny houses is om zich te beperken tot de essentie, zodat de kamers niet overbelast en overweldigend lijken, en tegelijkertijd, ondanks alle minimalisme, een gezellige sfeer te creëren. Dit is een evenwichtsoefening die misschien niet meteen lukt, maar wanneer beide aspecten steeds opnieuw worden bekeken. Kussens en tapijten zijn bijzonder geschikt om gezelligheid toe te voegen aan een minimalistische levensstijl. Deze stralen een zekere warmte en comfort uit door zachte – misschien zelfs pluizige – materialen.

De zachte materialen contrasteren ook zeer goed met gladde en sobere oppervlakken, wat de bijzondere aantrekkingskracht van dergelijke meubels is.Kussens en tapijten zijn echter niet alleen effectief door hun materiaal: door een bewuste keuze van kleur, patroon, vorm en maat kunnen verrassende accenten worden gezet of een consistent kleur- en designconcept worden toegepast.

 

Werken met kleuren

In kleine kamers kan het snel gebeuren dat ze te donker en ongemakkelijk lijken als de verkeerde kleur wordt gekozen. Voor tiny houses is het daarom raadzaam om zachte en lichte pastelkleuren te gebruiken. Individueel meubilair en accessoires kunnen daarentegen ook intensieve kleuren hebben. Sterke rood- en oranje tinten onderstrepen bijvoorbeeld de warmte van een tapijt en maken een kamer knuffeliger, terwijl tinten van deze en andere kleuren die te donker zijn al snel het tegenovergestelde effect veroorzaken.

 

In het beste geval schikt je tapijten, kussens en gordijnen zo dat ze in kleur op elkaar zijn afgestemd. Een uniform ruimteconcept is het alles-en-eind concept, omdat een ruimte harmonieus en open oogt. Als je een kamer te vol of te donker maakt, ziet de kamer er veel kleiner uit. Lichte kleuren daarentegen vergroten de ruimte. In deze gids kunt je lezen welke kleuren je kunt gebruiken om uw huis er helderder uit te laten zien.
 

De juiste patronen

Monochrome en patroonloze tapijten zijn beter geschikt voor kleine ruimtes, omdat ze anders al snel overbeladen lijken te zijn door te veel patronen. Maar als je voor patronen kiest, moet je dat doen volgens het motto: Voor kleine kamers ook kleine patronen! Lengtestrepen zijn bijvoorbeeld een goede keuze, omdat ze de ruimte langer doen lijken. Of je kunt kiezen voor een patroon dat naar het midden van de kamer toe loopt en groter wordt. Een radiaal patroon nodigt je uit om de kamer binnen te komen.

Tegeltapijten zijn ook een goede optie, omdat ze de mogelijkheid bieden om een groter oppervlak te betegelen en tegelijkertijd grote patronen te verwerken zonder dat het er overbeladen uitziet. De tapijtdelen zijn individueel uitwisselbaar, zodat je ook snel veranderingen en veranderingen kunt aanbrengen.
 

Vorm en grootte

Te grote tapijten zorgen ervoor dat een kamer te klein en te vol lijkt. Er is niets tegen tapijten als tapijt, maar dan moeten ze gewoon en zonder patronen zijn, zodat ze geen invloed hebben op het uiterlijk van de kamer.Ronde tapijten daarentegen zijn een trend die ook in kleine ruimtes goed werkt. Ze nemen weinig ruimte in beslag en maken de sfeer wat losser. Op een donkere achtergrond is het ronde tapijt ook ideaal om een kleurrijke blikvanger te creëren. Echter, verschillende tapijten maken de ruimte kleiner! Onbesliste mensen kunnen hier inspiratie opdoen voor de inrichting van tiny houses.
 

Tapijten op maat gemaakt

Vooral voor kleine ruimtes zijn (kleine) speciale maten en tapijten op maat vaak een goede oplossing. Je kunt de maat, het patroon en de kleur kiezen die bij uw kamer passen. Als tiny houses met tapijten moeten worden uitgerust, is het raadzaam om eerst de omtrek van het nog niet bestaande tapijt in het gewenste formaat op de vloer af te plakken met verfcrêpe. Dit is de veiligste manier om de ideale afmetingen voor op maat gemaakte tapijten te bepalen. Gespecialiseerde online aanbieders bieden je ook de mogelijkheid om een digitale foto van de kamer in te sturen. De klantenservice voegt een natuurgetrouwe weergave van het tapijt toe aan deze foto.

Zo kunt je zich beter voorstellen of en hoe het tapijt in de kamer werkt. Tiny houses worden meestal niet gebouwd met een kelder. Koude voeten kunnen dus een probleem zijn en een kleed op de vloer kan de oplossing zijn. Schapenhuiden isoleren meer dan koeienhuiden, maar kunnen ook een struikelgevaar blijken te zijn door de hoogte van de stapel. Ze kunnen ideaal zijn onder de voeten op de werkplek, voor plaatsen die vaker bezocht worden, zijn laagpolige huiden beter geschikt.

Gerelateerde artikelen

Perfecte afwerkmaterialen voor egalisatie en betegeling

Een keuken wrappen, hoe gaat het in zijn werk?

Ontdek wat een gamestoel jou te bieden heeft