Column web
Image default
Beauty en verzorging

Waarom is een goede nachtrust belangrijk?

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je hebt tot laat ‘s avonds doorgewerkt en moest weer vroeg uit bed, maar opeens was dat veel moeilijker dan normaal. Dit is een van de tekenen dat je een slechte nachtrust hebt gehad. Helaas is de oorzaak niet altijd even duidelijk en missen we vaak andere tekenen van een slaaptekort of slechte nachtrust. 

Slaaptekort hoeft niet per se een gevolg te zijn van veel stress of tot laat doorwerken, het kan ook een gevolg zijn van bijvoorbeeld een slecht matras. Check even of je matras nog niet versleten is en neem anders eens een kijkje bij Una Matras, voor bijvoorbeeld een 140 x 200 ecologisch latex matras, want een matras speelt een grote rol in een goede nachtrust. In dit artikel zetten we op een rijtje waarom nachtrust eigenlijk zo belangrijk is.

Emotioneel welzijn

Slaap zorgt ervoor dat je hersenen hun normale functies blijven uitvoeren, gedurende je slaap rusten je hersenen uit en maken ze zich klaar voor de volgende dag. Verder maken ze ‘s nachts ook nieuwe connecties aan die je helpen bij het leren en onthouden van informatie. Genoeg en een goede slaap helpen je dus bij leren en dan maakt het niet uit wat je aan het leren bent. Van Chinees tot pianoles, met te weinig slaap zal dit allemaal een stuk moeizamer verlopen. Verder verhoogt genoeg slaap ook je creativiteit en je concentratievermogen. Te weinig slaap past de activiteit in bepaalde delen van je hersenen aan. Hierdoor zul je emotioneel minder stabiel zijn en je zult merken dat je meer moeite hebt met keuzes maken, problemen oplossen en omgaan met verandering. Slaaptekort wordt ook gelinkt aan depressie, burn-outs en risicovol gedrag. Als je dit wil voorkomen en geen plotselinge mood swings wil hebben, moet je genoeg slapen met een vast ritme.

Fysieke gezondheid

Je slaappatroon heeft niet alleen invloed op je mentale gezondheid, maar ook je fysieke gezondheid kan leiden onder slaaptekort. Het wordt namelijk gelinkt aan hartziekten, diabetes, een hoge bloeddruk, beroertes en nierziekten. Slaap zorgt voor een stabiele hormoonbalans, dus slaaptekort kan dit verstoren en op die manier zorgen voor obesitas, maar ook voor een verminderde vruchtbaarheid. Verder heeft slaap ook een enorme invloed op je immuunsysteem, dus bij te weinig slaap is er een grote kans dat je zelfs moeite hebt met het bestrijden van een verkoudheid. 

Prestaties

Aangezien je slaap je concentratie aantast, heeft het dus ook invloed op je dagelijkse prestaties. Met een slaaptekort zal het veel langer duren voordat je die huiswerkopdracht af hebt, of voordat je die belangrijke werk presentatie hebt voorbereid. Een slechte nachtrust heeft vaak ook invloed op je vermogen om auto te rijden, ook al hebben veel mensen dit niet door. Het is belangrijk om je bewust te zijn van een slaaptekort, om ongelukken te voorkomen, maar ook voor je eigen fysieke en mentale gezondheid.