Column web
Image default
Banen en opleidingen

Digitaal of via de gemeente een VOG aanvragen?

Heb je een nieuwe baan waarbij je gaat werken met vertrouwelijke gegevens, geld of goederen? Soms ben je verplicht om een VOG aan te vragen. Soms is dit bij de wet verplicht maar werkgevers kunnen dit ook zelf verplicht stellen voor bepaalde functies. VOG is afgekort voor Verklaring Omtrent Gedrag. Ook voor een visum moet je een VOG aanvragen.

Wat is een VOG precies?

Een VOG is een bewijs dat jouw juridische verleden voor geen problemen zorgt voor een nieuwe opdracht of baan. Bij iedere VOG aanvraag controleert Justis of je in het verleden strafbare feiten hebt gepleegd die een probleem kunnen vormen bij het uitvoeren van een functie of een andere reden waarvoor je de VOG aanvraagt. Heb je een strafblad? Dan krijg je vrijwel nooit een VOG. Als je van tevoren weet dat je een strafblad hebt, kan je een VOG aanvragen, maar er is dan een hele grote kans dat je hem niet krijgt terwijl je er wel voor hebt betaald. Je betaalt dus eigenlijk voor het uitzoekwerk van Justis en niet voor het papiertje zelf. Dit betekent dus dat je sommige functies niet mag uitvoeren en vaak geen een visum krijgt. 

Een VOG aanvragen

Via de gemeente kan je een VOG aanvragen. Vaak kan dit namelijk niet digitaal, tenzij het bedrijf waarvoor je gaat werken de VOG digitaal voor je aanvraagt. Daarna hoef jij de aanvraag alleen nog te bevestigen met je Digid. Uit de praktijk blijkt dat weinig ondernemingen dit doen. Je moet dan persoonlijk langs komen bij het stadsdeelkantoor in jouw gemeente. Heb je hier geen tijd voor of heb je geen zin om naar het stadsdeelkantoor te gaan? Via veel online platforms kun je een VOG digitaal aanvragen. Je betaalt dan een vergoeding en zij vragen de VOG voor je aan. Een voorbeeld van zo’n platform is Uw VOG. Dit is een betrouwbaar platform voor VOG aanvragen. Je vult via hun website je gegevens in en zij vragen de VOG voor je aan. Daarna betaal je de VOG zelf aan Justis. Dit is de makkelijkste manier van het aanvragen van je VOG, digitaal.