Column web
Image default
Banen en opleidingen

Het verschil tussen de term engineer en ingenieur

Het verschil tussen de term engineer en ingenieur

Engineer is een brede functie term, vaak wordt het ook ontwerper, ingenieur of tekenaar genoemd. Deze termen worden veel door elkaar gebruikt. Binnen het vakgebied van een engineer zijn er ook weer verschillende functies bekend, zoals een functie als lead engineer of mechanical engineer. Er zijn verschillende meningen over wat nou precies de overeenkomsten en verschillen zijn tussen engineer en ingenieur. In dit artikel zal er geprobeerd worden om een duidelijk onderscheid te maken tussen engineer en ingenieur. 

 

Wat betekent engineer?

De term engineer stamt af van de Latijnse term ingenium. Dit komt neer op verstand, talent en vindingrijkheid. Ook staat deze term in verband met het Engelse woord engine. Dit maakt duidelijk waarom veel functietitels in de techniek het woord engineer bevatten. In tegenstelling tot de term ingenieur, wordt de term engineer gebruikt op alle mogelijke kennis- en functieniveaus. Veelal wordt de term engineer gebruikt in combinatie met andere toevoegingen, zoals een lead engineer, process engineer, software engineer of mechanical engineer.

 

Wat betekent ingenieur?

Evenals de term engineer, is de term ingenieur afgeleid van de Latijnse term ingenium. Een ingenieur is iemand die ofwel een technische hbo- of wo- opleiding heeft afgerond. Anders gezegd, iemand die over de wetenschappelijk kennis beschikt om technologische vraagstukken op te lossen. Veelal brengt een ingenieur zijn werktijd door achter een tekentafel of bureau. In de praktijk wordt er met de term ingenieur meestal gedoeld op iemand die door middel van een opleiding een bepaald technisch kennisniveau heeft en specialisme heeft ontwikkeld.

 

Hoe wordt je een engineer of ingenieur?

Voordat je in de praktijk aan de slag kan gaan als engineer of ingenieur, dien je in de meeste gevallen een technische studie te hebben gevolgd. Het hangt af van het werkgebied waar je actief in zou willen zijn, welke studie je exact nodig hebt. En zoals eerder benoemd die je voor een functie als ingenieur minimaal een hbo-opleiding voltooid te hebben. Opleidingen kunnen bijvoorbeeld in de richting van bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, installatietechniek of civiel techniek zijn.

 

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-elektrotechniek/lead-engineer-elektrotechniek

Gerelateerde artikelen

Schoonmaker

Java developer afdeling Bijsturing

Loopbaanadvies Hilversum geeft je het beste advies wat je je kunt wensen