Column web
Image default
Sport

Hoe kan ik een goed voedingsplan opstellen als coach?

Als personal trainer of fitnessinstructeur of andere coach ben je naast het coachen in sporten ook verantwoordelijk over de voeding van je klanten. Je bent verantwoordelijk voor het veranderen van het eetpatroon bij mensen en je moet een voedingsplan kunnen opstellen. Een voedingsplan verschilt per klant en persoon en het is dus belangrijk dat je als personal trainer per persoon een goed plan kan samenstellen. In deze blog is beschreven waar een voedingsplan aan moet voldoen, en wat je kan doen om meer te weten te komen over sport en voeding.

Bepaal de doelstelling

Ieder persoon en klant heeft een andere doelstelling. De ene klant wil graag afvallen, de andere klant wil meer spieren kweken en sommige klanten zijn blij met het gewicht maar willen conditioneel beter worden. Om een goed voedingsplan samen te stellen is het belangrijk dat de doelstelling duidelijk voorop staat. Ook is het natuurlijk belangrijk om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen hebben een andere lichaamsbouw en nemen ook bepaalde vetten, koolhydraten en eiwitten anders op. Ook hebben ze andere hoeveelheden calorieën nodig.

Planning maken

De planning van het consumeren van het eten is erg belangrijk. Dus hoe vaak moet iemand eten op een dag, wanneer moet iemand eten en natuurlijk wat moet iemand eten. Alleen zeggen wat iemand mag en niet mag helpt niet. Je moet iemand coachen en dus ook de juiste handvatten geven. Een duidelijke planning zorgt dat iemand zich daar makkelijk aan kan houden, en je kan als coach ook beter controleren.

Variëren

Om het draagbaar te maken voor je klanten is het belangrijk om veel te variëren in het eten. Elke dag dezelfde hap gaat niet werken en zorgt er snel voor dat iemand zichzelf weer gaat belonen of andere dingen gaat eten. Probeer gezonde andere alternatieven te verzinnen, misschien wel met dezelfde ingrediënten, maar in een andere vorm.

Niet verbieden! Geef opties

Iedereen reageert anders op een coach. Veel mensen kunnen er niet tegen als dingen verboden wordt. Bij deze mensen werkt dit averechts en die gaan het dan juist doen. Het is dus ook belangrijk om steeds te communiceren dat iemand eens in de zoveel tijd ook zich zelf even mag verwennen, en dan geef je ook nog gezonde opties, zoals gezonde snacks.

Cursus volgen

Je kan ook een cursus over sport en voeding volgen om nog meer te weten te komen over wat belangrijk is voor je klanten. In deze cursus kom je alles te weten over voeding. Zo leer je bijvoorbeeld over voedingstoffen, voedingsleer, gewichtsmanagement en over specifieke klanten. Naast een cursus over sport en voeding kan je ook andere dingen doen om je kennis over voeding te vergroten. Zo zijn er ook cursussen over mensen met obesitas en hoe je die moet coachen en kan je ook nog opleidingen volgen over het stoppen van roken van toekomstige klanten. Als je een cursus wil volgen dan ben je bij Sport & People aan het goede adres. Deze partij bied veel verschillende cursussen aan, ook als je misschien personal trainer of fitnessinstructeur wil worden.