Column web
Financieel

Hoe vraag ik een tweede hypotheek aan?

In de huidige woningmarkt zullen veel woningen een overwaarde hebben opgebouwd. Wanneer uw inkomen toereikend is kunt u een tweede hypotheek op uw huis afsluiten. Deze hypotheek komt bovenop uw eerste hypotheek en heeft hetzelfde huis als onderpand. Wanneer het geleende geld van een tweede hypotheek wordt gebruikt voor achterstallig onderhoud of een verbouwing kan onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente afgetrokken worden van de belasting. Gebruikt u het geld van de hypotheek om een nieuwe auto te kopen of een mooie vakantie te maken? Let op dat in dat geval de rente niet aftrekbaar is.

Stap 1: Bereken de hoogte van de 2e hypotheek

Allereerst is het van belang om een inschatting te maken van de hoogte van de 2e hypotheek. De bank onderzoekt bij de hypotheek aanvraag de overwaarde van uw woning en onderzoekt uw huidige inkomen. Om de overwaarde te bepalen kunt u de WOZ waarde gebruiken, of de waarde van een woning bij u in de buurt op een makelaarswebsite opzoeken. Samen met uw huidige jaarsalaris kunt u vervolgens op internet eenvoudig een inschatting van het maximale hypotheekbedrag maken. 

Stap 2: Onderzoek verschillende hypotheek aanbieders

Het kan handig zijn om bij uw huidige hypotheekverstrekker uw tweede hypotheek af te sluiten zodat u alles op één plek heeft geregeld. Aan de andere kant het ook de moeite lonen om de rente en voorwaarden bij andere hypotheekverstrekker te onderzoeken. Deze kunnen gunstiger uitvallen dan bij uw huidige hypotheekverstrekker. Maak daarom een lijst van hypotheekverstrekkers met de rentes en hypotheekvoorwaarden. Aan de hand van deze lijst, de overwaarde van uw huis en uw huidige jaarsalaris kunt u de volgende stap zetten. 

Stap 3: Overweeg om een hypotheekadviseur in te schakelen

Tegenwoordig is het mogelijk om zonder een hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten. Echter is dit niet voor iedereen weggelegd. Het afsluiten van een hypotheek is een grote complexe financiële beslissing. Naast de rente die hierover betaald moet worden zijn er ook afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten bij gemoeid. Tevens kunnen de voorwaarden van een 2e hypotheek ingewikkeld en ondoorzichtig zijn. Ook kan het verstandig zijn om extra verzekeringen af te sluiten om uzelf in het geval van tegenslag te beschermen. Het is daarom aan te raden een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen u kan adviseren over wat voor uw situatie de juiste keuze is. Op hypotheekberekenen.nl kunt u makkelijk en snel een hypotheekadviseur inschakelen. 

Stap 4: Sluit de hypotheek af

Na het doorlopen van alle bovenstaande stappen bent u klaar om de juiste hypotheek af te sluiten bij de juiste hypotheekverstrekker! Voor meer informatie over de tweede hypotheek, kunt u de website www.hypotheekberekenen.nl bekijken en zoeken naar de vele voordelen die een 2e hypotheek heeft. 

 

https://hypotheekberekenen.nl/tweede-hypotheek