Column web
Electronica en Computers

Wat doen met oude IT-apparatuur? Zo verander je stof in geld!

Wat doen met oude IT-apparatuur? Zo verander je stof in geld!

Bedrijven gebruiken tegenwoordig een gigantische hoeveelheid aan IT-apparatuur bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. Iedere werknemer is bijvoorbeeld in het bezit van een computer en een telefoon. Al deze IT-apparatuur komt een keer aan het einde van de gebruikscyclus en zullen dus vervangen moeten worden. Werken met verouderde apparatuur is immers niet fijn omdat deze vaak traag en onveilig zijn geworden. Daarom is het voor u als ondernemer erg handig om uw oudere IT-apparatuur niet onbewogen te laten. Maar wat kunt u nu eigenlijk doen met deze verouderde IT-apparatuur? En welke opties zijn er om maatschappelijk verantwoord te ondernemen?  In dit artikel geven wij u de verschillende mogelijkheden met de daaraan vastklevende voordelen en risico’s.

Niks doen met uw verouderde IT-apparatuur

De gemakkelijkste maar zeker niet de beste keuze voor u als ondernemer is het niks doen met uw verouderde IT-apparatuur. Indien u IT-apparatuur heeft liggen die niet meer wordt gebruikt is de makkelijkste keus om dit natuurlijk ongemoeid te laten. Dit ongemoeid laten is dan misschien wel de makkelijkste keus, het is zeker niet de meest veilige of efficiënte keus voor u als ondernemer. Er kleven zelfs grote risico’s aan het niet veilig afvoeren van uw oude IT-apparatuur.

Zo bevat oude IT-apparatuur vaak gevoelige informatie die niet in verkeerde handen mag vallen. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige informatie of klanten of bijvoorbeeld het bedrijf zelf. Door uw oude IT-apparatuur ongemoeid te laten bestaat er een kans dat hier bijvoorbeeld mee wordt geknoeid door werknemers of bijvoorbeeld wordt gestolen door dieven. Met alle gevolgen van dien voor u als ondernemer. Ook is het moeilijk uit te leggen aan klanten waarom u als ondernemer niet zorgvuldig omgaat met hun vertrouwelijke informatie. Het niets doen met verouderde IT-apparatuur lijkt dus de simpelste keus voor u als ondernemer, echter zitten er dus een hoop risico’s aan die u het liefst wilt elimineren.

Het weggooien van uw verouderde IT-apparatuur

Het simpelweg weggooien van uw verouderde IT-apparatuur lijkt net zoals de optie in de vorige alinea erg gemakkelijk voor u als ondernemer. In de praktijk blijkt dit echter niet het geval en kleven er aan het weggooien van verouderde IT-apparatuur ook allerlei risico’s.

Zo bestaat er wederom het risico dat iemand gevoelige informatie uit jouw verouderde IT-apparatuur in handen krijgt. Er zijn veel voorbeelden van bijvoorbeeld hackers die partijen oude IT-hardware en onderdelen opkopen om hier vervolgens in te gaan neuzen. U wil als ondernemer natuurlijk koste wat het kost voorkomen dat dit gebeurt. Gooi uw oude IT-apparatuur daarom nooit zomaar weg maar laat deze afvoeren door een IT-specialist.

Laat uw oude IT-hardware opkopen

Vandaag de dag zijn er veel IT-dienstverleners die gespecialiseerd zijn in het veilig opkopen, afvoeren en vernietigen van oude IT-apparatuur. Indien u dit bij een vertrouwde IT-dienstverlener laat doen bent u er als ondernemer altijd verzekerd van dat uw gevoelige informatie op een veilige en betrouwbare manier wordt verwijderd of vernietigd. Neem dus geen enkel risico en laat uw oude IT-apparatuur opkomen door een betrouwbare IT-dienstverlener. U kan dit bijvoorbeeld door NEG ITSolutions laten doen. Dit is een betrouwbare partij uit Nieuwegein, waar meerdere regionale en landelijke spelers mee samenwerken. Uiteraard zijn er ook diverse andere IT-bedrijven die u van dienst kunnen zijn.

Onze laatste tip: Steun een goed doel!

Indien u ervan houdt om de maatschappij en de planeet te helpen dan is het doneren van de restwaarde van uw oude IT-apparatuur aan een goed doel misschien wat voor u. Bij veel IT-dienstverleners is het tegenwoordig mogelijk de restwaarde te doneren aan een goed doel.

Op deze manier bent u niet alleen erg veilig bezig maar ook nog eens maatschappelijk verantwoord.