Column web
Image default
Zorg

Urineverlies?

Zeg ‘dag!’ tegen urineverlies

Urineverlies is vervelend. Mensen die er last van hebben, weten niet wanneer het gaat gebeuren en in welke mate. Een onverwachte beweging of zelfs lachen kan al urineverlies veroorzaken. Het geeft een onzeker gevoel, vooral als u in het openbaar bent wanneer het gebeurt. Een meevaller is dat deze aandoening in de meeste gevallen goed behandelbaar is. Veel mensen hebben last van tijdelijke incontinentie. Dan zijn er simpele oefeningen die u kunt doen om de controle over uw blaas en bekkenbodemspieren terug te krijgen. En in de tussentijd bestaan er genoeg materialen die u kunt gebruiken en waardoor het urineverlies niet zichtbaar zal zijn. Dan kunt u weer met een zeker gevoel op pad.

 

U bent niet de enige

Het zal u misschien verbazen als u leest dat ruim een miljoen Nederlanders last hebben van urineverlies. Deze vervelende aandoening wordt ook wel incontinentie genoemd. De associatie is dat dit alleen mensen op leeftijd overkomt, maar dat is niet waar. Incontinentie heeft namelijk altijd een medische oorzaak. Door de zwangerschap kan het zijn dat u minder controle heeft over de bekkenbodemspieren en daardoor urine verliest. Of als u een ongeluk heeft gehad en uw bekken beschadigd zijn. Urineverlies is iets dat iedereen kan overkomen, zowel jong als oud. U bent zeker niet de enige die dit heeft, het is alleen niet een onderwerp waar de meeste mensen graag over praten.

 

Hoe ontstaat het?

Urineverlies ontstaat als u verminderde controle heeft over uw blaas en/of bekkenbodemspieren. Als uw blaas bijvoorbeeld ongewenst aanspant en daardoor voor urineverlies zorgt. Of wanneer uw bekkenbodemspieren op onverwachte momenten verslappen en waardoor urine kan ontsnappen. Deze verminderde controle kan zowel tijdelijk als langdurig zijn. Het is veel voorkomend bij vrouwen die net zijn bevallen bijvoorbeeld. Met behulp van speciale oefeningen kunt u de controle dan terugkrijgen. Langdurig is het vaak bij mannen die prostaatproblemen hebben. Uw dokter kan u hier goed bij helpen, meestal verdwijnt het als de medische oorzaak aangepakt wordt.

 

Medische oorzaken van urineverlies

Er zijn heel veel verschillende redenen waardoor urineverlies kan ontstaan. Van al die medische oorzaken, zijn er een aantal welke het meest voorkomen. Het ouderdomsproces is misschien wel de bekendste. Als u ouder wordt dan gaat alles wat minder goed werken. De blaas en de bekkenbodemspieren zijn helaas ook niet immuun voor de aftakeling van de spierkracht. Andere bekende medische oorzaken zijn zwangerschap en prostaatproblemen. Maar ook vervelende urineweg- en blaasinfecties kunnen urineverlies veroorzaken. Helaas komt het voor dat een ongeluk waarbij de bekken beschadigd raakt ook tot urineverlies kan leiden. Als de bekken herstellen, dan zal de incontinentie/ urienverlies in de meeste gevallen ook weggaan.

 

Oefeningen helpen

Het doen van specifieke oefeningen kan enorm helpen bij het terugkrijgen van de controle over de blaas en/of bekkenbodemspieren om zo het uribeverlies te verminderen. Net als alle andere spieren kunnen ook deze namelijk getraind worden. Bekkenbodemspieroefeningen kunt u gemakkelijk thuis doen. Het kost elke dag zo’n drie minuten van uw tijd. Tijdens de oefening focust u zich op het gericht aanspannen van de bekkenbodemspieren. Door herhaaldelijk samen te knijpen traint u de spieren. Na zo’n 6 tot 8 weken zal u in het beste geval verlost zijn van de klachten. Het is ook altijd een goed idee om een afspraak bij uw dokter te maken om uw opties bij urineverlies te bespreken.

 

Incontinentiematerialen en urineverlies

In de tussentijd zijn er genoeg manieren op het leven weer wat zorgvrij te maken ondanks het urineverlies. Incontinentiematerialen zijn bijvoorbeeld een goede optie om de dagelijkse stress van doorlekken te elimineren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is incontinentiemateriaal in de meeste gevallen geen luier. Merken zoals TENA hebben een breed assortiment aan mogelijkheden om te gebruiken, het ene materiaal nog dunner dan de ander. Het gebruik van deze materialen zal u een gerust gevoel geven en u zult merken dat niemand het opmerkt dat u het draagt. Zo kunt u zonder stress alle leuke dingen in het leven blijven doen ondanks urineverlies.