Column web
Computers / Internet / Searching

De evolutie van de 3D printers

Tegenwoordig is de 3d printer zo enorm in populariteit toegenomen dat de 3d printer al de status van gadget is ontstegen en zeker als een serieuze speler voor de lokale maakindustrie mag worden gezien. Steeds meer bedrijven zetten de 3d printer in voor hun bedrijf en of productieproces. Vaak gaat het hier om schaalmodellen die eenvoudig kunnen worden uitgeprint maar ook bijvoorbeeld om R&D designs die nu op locatie kunnen worden geprint. Volkswagen gebruikt bijvoorbeeld de 3d printer om eigen gereedschap te maken die gebruikt worden in het productieproces van de fabricage van een auto. Monteurs in de fabriek maar ook bij de dealer kunnen zo hun eigen gereedschap op maat uitprinten. En wat dacht u van de consumentenmarketing? IKEA is een mooi voorbeeld waar je als consument al je eigen onderdelen kunt downloaden en thuis uitprinten.

De kosten voor een goede 3d printer

Natuurlijk zijn de prijzen voor de professionele 3d printers die voor zakelijke doeleinden worden gebruikt behoorlijk duur. Maar voor thuisgebruik zijn 3d printers toch ook nog wel dure apparaten die naar verhouding in prijs gelijk staan aan bijvoorbeeld het top segment televisies. Wanneer je een goede 3d printer voor thuis zou willen bestellen dan kunt u momenteel het beste voor een Prusa 3d of een Ultimaker kiezen. Beide zijn uitstekende 3d printers die voor prijzen rond de 2000 Euro over de toonbank gaan.

Maar er zijn ook nog de zelfbouw 3d printers

Natuurlijk kunt u ook gewoon uw eigen 3d printer als zelfbouw project aanschaffen. De kosten zijn dan vaak de helft van de prijzen zoals die normaliter als een complete 3d printer de deur uitgaan. Het zelf bouwen van je 3d printer is niet ingewikkeld omdat er tegenwoordig zeer goed materiaal wordt geleverd en bovendien uitstekende instructies met zelfs ook video demonstraties hoe je alles zelfstandig in elkaar kunt zetten.