Column web
Image default
Computers / Internet / Searching

Karpervissen in stromend water

Er wordt steeds meer geschreven over het vissen op karper op de grote rivieren. Foto’s om van te watertanden komen voorbij. Uiteraard zijn er voor deze euforische momenten ook een hoop voorbereiding en tegenslagen voorbij gekomen. Toch trekt het grote open water steeds meer karpervissers. De kleinere wateren zitten steeds vaker vol met vissers en de roep naar avontuur brengt ook deze vissers naar groter water. 

Een bekend fenomeen bij deze grote wateren is de aanwezigheid van stroming. Deze stroming kan echt heel vervelend zijn, tot het punt dat er niet meer gevist kan worden. Om je voor te bereiden op deze omstandigheden zijn er enkele tips die je kunnen helpen om zo min mogelijk frustratie op te lopen. Hierbij enkele tips;

Zwaar lood

Het standaard werplood van 60 tot 80 gram kan de deur uit. Op groot water kom je hier niet mee weg. Het lood zal eenvoudig opgetild worden door de spanning op de vislijn. En wanneer het lood aan de wandel gaat, zal een onderlijn snel in de war raken, of erger nog knel komen te liggen op wat daar op de bodem ligt. De kans op een aanbeet en een succesvolle dril zijn hierdoor bijna nihil geworden. Om dit te voorkomen zijn loodgewichten van 150 tot 300 gram veel meer geschikt voor het grote water. Deze gewichten zijn lastiger te werpen voor een hengel wat geen probleem hoeft te zijn. De karper is een echte kantvis, en kan langs de taluds juist goed gevangen worden. 

Vislijn het water uit

Het grootste probleem van stroming is dat de vislijn door het water loopt. Hoe meer vislijn er uit staat hoe meer spanning er op de vislijn opgebouwd kan worden. Door het verminderen van de openstaande vislijn, voorkom je extra onnodige spanning. Het verminderen van het aantal meters kan op 2 manieren. Wanneer je langs de kant vist, maar meer stroomopwaarts, of juist stroomafwaarts, dan kan je de hengels verder plaatsen, of de vislijn door een wasknijper laten lopen, en dan direct door naar de visstek. Is dit niet mogelijk, dan kan je ook de vislijn direct omhoog laten lopen. Denk hierbij aan een pepflesje. Niet iets dat je zult kopen bij de hengelsport winkel, maar wel ontzetten effectief. 

https://www.sportvisgigant.nl/