Column web
Computers / Internet / Searching

Alles over leer

Leer wordt gemaakt door het looien van huiden. De bederfelijke huid wordt dan getransformeerd in een duurzaam materiaal. Het wordt ook pas leer genoemd wanneer de huid gelooid en behandeld is. Leer kan op verschillende manieren behandeld, gekleurd en beschermt worden.

Leer is op te delen in twee groepen, namelijk nerfleder en splitleder. Het leer wordt soms in 2 of 3 lagen gespleten, doordat de gelooide huid vaak te dik is om direct te verwerken. De buitenste laag wordt nerfleer genoemd. Dit is dus de opperhuid en hierop zijn alle natuurlijke plekken zichtbaar, zoals huidplooien of insectenbeten. Dit is ook het meest duurzame deel van de huid en het meest kostbare deel van de huid. Het materiaal wordt dan ook gebruikt voor het aanzicht van leren items. De binnenste laag van het leer wordt splitleder genoemd en kan gebruikt worden voor het vervaardigen van leren items. Met leerverf kun je het leer bewerken, bijvoorbeeld Angelus leerverf, waardoor het geschikt gemaakt kan worden voor meubels.

Aniline leder is de opperhuid in haar meest zuivere vorm. Dit betekent dat alle natuurlijke littekens zichtbaar zijn en het leer minimaal behandeld is. Alleen de beste huiden komen hiervoor in aanmerking, wat ook zichtbaar terug te zien is in de prijs.

Semi aniline leer is vergelijkbaar met aniline leer, maar het verschil wordt gemaakt door de dunne beschermlaag waarvan semi aniline leer voorzien is. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het leer beter bestand is tegen vlekken en verkleuringen. Het leer voelt ook iets steviger aan dan aniline leer.

Gedekverfd leer wordt ook wel gepigmenteerd leer genoemd en is de minst kwetsbare soort leer uit nerfleer. Wanneer huiden niet voldoen aan aniline of semi aniline kwaliteit, worden ze voorzien van een verfcoating waarin er ook nog een nerfcorrectie kan plaatsvinden. De natuurlijke tekening gaat verloren, omdat oneffenheden in de huid verdwijnen. Gedekverfd leer is goed bestand tegen vlekken en vervuiling en is ook eenvoudig in onderhoud.

https://www.deleerverfwinkel.nl/