Column web
Computers / Internet / Searching

Automatische back-ups maken op een Mac doe je zo!

Waarom is het zo belangrijk om regelmatig een back-up te maken? Die vraag kun je waarschijnlijk zelf wel beantwoorden. Jij moet er toch ook niet aan denken al je belangrijke bestanden, vrolijke vakantiefoto’s en grappige videootjes in eens kwijt te zijn? Maar: ook wij weten als geen ander dat back-uppen er nog weleens bij in schiet. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over hoe je op je Mac het back-uppen helemaal kunt automatiseren.

Time Machine en een externe harde schijf

Het programma Time Machine helpt je met het maken van automatische back-ups. Maar wil je Time Machine inschakelen, dan heb je daar allereerst een externe harde schijf voor nodig. Die externe schijf kun je verbinden met je Mac, maar dat hoeft niet per se. Een externe harde schijf is namelijk ook via je router met je netwerk en dus met je Mac te verbinden. Daarnaast kun je de Time Capsule van Apple bestellen. De Time Capsule is een router met ingebouwde harde schijf. Zo kun je alles in één keer instellen.

Time Machine configureren en inschakelen

Met Time Machine wordt er continu een kopie van de inhoud van je hele Mac gemaakt op een externe harde schijf. Om Time Machine te configureren en in te schakelen, dien je die externe schijf met je Mac te verbinden. Dit doe je via usb of via een wifi-netwerk. Daarna voer de volgende stappen uit:

  1. Ga naar het Apple-menu, open ‘Systeemvoorkeuren’ en klik op ‘Time Machine’;
  2. Klik eerst op de opties voor ‘Time Machine’ en daarna op ‘Selecteer reservekopieschijf’; ‘Selecteer schijf’ of ‘Voeg reservekopieschijf toe of verwijder schijf’;
  3. Selecteer een reservekopieschijf uit de lijst en klik vervolgens op ‘Gebruik schijf’;
  4. Schakel Time Machine in.

Let op! De reservekopieschijf die je voor Time Machine gebruikt, kun je niet meer voor iets anders gebruiken.

Een reservekopie op meerdere momenten

Time Machine maakt vanaf nu elk uur een reservekopie van de laatste 24 uur, elke dag van de laatste maand en elke week van alle vorige maanden. Is de reservekopieschijf vol, dan worden de oudste kopieën verwijderd.

Bestanden herstellen met Time Machine

Wil je bestanden herstellen met een back-up, gemaakt met Time Machine? Start je Mac dan op terwijl je Cmd + R ingedrukt houdt en de optie ‘Herstellen van Time Machine reservekopie’ vervolgens selecteert. Behalve bestanden herstellen, kun je met een back-up van Time Machine bestanden van een oude Mac overzetten op een nieuwe Mac zetten, superhandig!

Bestanden terughalen met Time Machine

In de map ‘Programma’s’ vind je in de submap ‘Hulpprogramma’s’ het programma ‘Time Machine’. Maak je back-ups met behulp van Time Machine, dan kun je dit programma in het Dock van je Mac zetten. Heb je dat gedaan? Druk dan vervolgens op het icoontje van het programma. Time Machine gaat meteen aan.

Er opent zich nu een rij met Finder-vensters. Navigeer via de pijltjes rechts naast de vensters terug in de tijd. Klik het bestand aan dat je kwijt was en klik vervolgens op ‘Zet terug’. Het oude bestand wordt nu teruggezet op je Mac. Als er al een bestand met dezelfde naam bestaat, kun je ervoor kiezen beide te behouden of het meest recente bestand te laten vervangen door het oude dat je net weer hebt gevonden.

Gaat er iets niet helemaal goed?

Gaat er na het lezen van dit artikel toch iets mis bij het maken van Time Machine reservekopieën? Stap dan een reparatiebedrijf bij jou in de buurt binnen. Mac reparatie in Rotterdam helpt je daar met alle plezier verder.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/