Column web
Image default
Computers / Internet / Searching

De 3 meest gestelde vragen over kozijnen

Kozijnen zijn gewoon van die dingen, die iedereen heeft maar waar niemand echt verstand van heeft. Om elk raam zit wel een kozijn en zolang die er in zit, is er niets aan de hand. Echter, als je gaat verhuizen en je wil andere ramen of kozijnen, of als je gewoon je oude kozijnen wil vervangen, dan zal je je eerst echt even in de wereld van de kozijnen gaan verdiepen voordat je een raamkozijn kopen gaat. Waar je allemaal op moet letten en wat je allemaal moet weten: in dit artikel behandel ik dat allemaal aan de hand van veel gestelde vragen over kozijnen.

 

Vraag 1: Hoe moet je kozijnen onderhouden?

Het onderhouden van kozijnen is gelukkig gaan hele lastige en inspannende taak. Het is te adviseren om 1 à 2 keer per jaar de kozijnen af te nemen met blanke autowas. Het is wel zo makkelijk om dit tegelijkertijd te doen met het lappen van de ramen zelf. Als de scharnieren van het raam stroef lopen, is het handig om er wat dik vet op te smeren zodat alles een beetje beter scharniert. Pas wel op met WD40 of andere chemische middelen; gebruik dat nooit!

 

Vraag 2: Hoe moet je kozijnen inmeten?

Kozijnen inmeten is een lastig klusje dat heel veel nauwkeurigheid vereist. Je meet de kozijnen in de lengte op drie plaatsen en in de breedte op drie plaatsen. Op deze manier kan je heel precies uitrekenen hoe lang en breed jouw nieuwe kozijnen zouden moeten zijn. Ook moet ja altijd rekening houden met speling, het is aan te raden om 4 tot 6 millimeter extra te rekenen. In de Nederlandse lucht verschilt het vochtpercentage en de warmte namelijk altijd.

 

Vraag 3: Uit welke materialen kan ik kiezen voor kozijnen?

Er zijn verschillende materialen waarmee kozijnen gemaakt worden. Je kan kiezen voor de traditionele optie: hout. Dit heeft een authentieke look maar het kan wel gaan rotten. Dan kan je nog kiezen voor plastic kozijnen, deze zijn goedkoop en kan je krijgen in allerlei verschillende kleuren. De laatste optie zijn kozijnen van aluminium, deze gaan heel erg lang mee.

https://directeenkozijn.nl/