Ik liet mijn scriptie nakijken

Na maanden worstelen met feedback waar ik niets mee kon, maakte ik de beslissing om mijn scriptie na te laten kijken door een extern bureau. Het is iets wat eigenlijk echt niet bij me past. Het idee dat iemand anders dan ikzelf of m’n schoolbegeleider m’n scriptie zou nakijken was te bizar voor woorden. En toch deed ik het. Het resultaat? Had ik het maar veel eerder gedaan.

 

De onafhankelijke student

Ik ben normaliter een student die alles zelf doet. Eigenlijk heb ik stiekem ook een hekel aan groepsprojecten omdat je dan in zekere mate afhankelijk bent van het werk van een ander. Ik steek nooit m’n hand op in de collegezaal, zorg dat ik m’n eigen aantekeningen en notities op orde heb en kan zo’n beetje alle praktische informatie over de studie in een handomdraai vinden in de studiegids en op de website van de universiteit. Kortom: ik heb niemand nodig, behalve mezelf en de professoren (maar met de hoeveelheid zelfstudie die we de laatste jaren moeten doen, trek ik de noodzaak van die laatste groep ook steeds vaker in twijfel). Het was dan ook even slikken toen ik er met m’n bachelor scriptie niet uitkwam.

 

De bodemloze feedbackput

Natuurlijk hadden ze me wel een scriptiebegeleider vanuit school toegewezen. Ik kon ook eigenlijk heel goed met haar overweg en we hadden vaak gezellige gesprekken over m’n scriptieonderwerp. Bij elke beoordeling bleek er echter iets niet goed te zitten: ik kreeg steeds opnieuw feedback op dezelfde onderdelen. Het leek gewoon nooit goed te zijn. Toen ik bij m’n conclusies en aanbevelingen was aanbeland en te horen kreeg dat ik misschien toch m’n hoofdvraag beter moest afbakenen, was de maat vol. Zo zou er nooit een voltooide scriptie liggen. Dat was nog niet eens het ergste: het maakte met allemaal heel onzeker. Omdat de beoordelaar maar bleef rommelen aan de basis van de scriptie, had ik nooit het gevoel met zekerheid te kunnen werken. Het gaf allemaal mateloos veel stress en irritatie.

 

De sprong wagen

Ik typte in Google simpelweg ‘scriptie nakijken’ in en er kwamen meteen enkele opties naar voren. Ik wist helemaal niet dat er zoveel bedrijven waren die zich hadden gespecialiseerd in het nakijken van educatieve teksten. Ik koos er willekeurig eentje en besloot te bellen. Er werd opgenomen door een goedgemutste Oscar van Scriptium. Ik deed mijn verhaal en hij vertelde me met opgewekte toon dat ik lang niet de enige was en dat ze me zeker konden helpen. Ik kon mijn scriptie zoals die er lag insturen via de website. Ik koos ervoor de scriptie binnen 48 uur te laten nakijken op taal, structuur en inhoud.

 

Feedback met pit

Binnen 40 uur had ik de scriptie alweer terug via de mail. Ik opende het bestand en schrok in eerste instantie van de hoeveelheid opmerkingen. Mijn corrector, die volgens de naam boven de tekstballonnen ‘Remy’ heette, had flink huisgehouden. Maar wat een prachtfeedback! Remy had inderdaad opgemerkt dat mijn hoofdvraag verder afgebakend moest worden. Maar waar m’n schoolbegeleider enkel zei: “je moet je hoofdvraag verder afbakenen”, had Remy informatie toegevoegd over afbakening van de hoofdvraag, kanalisatie van het onderzoek en had hij zelfs een suggestie gedaan voor een betere onderzoeksvraag. Ik snapte ineens wat er al die tijd mis was geweest.

 

Scriptium als leermeester

Ik heb achteraf gezien meer geleerd van Scriptium op het gebied van academisch schrijven, academische vaardigheden en wetenschappelijk onderzoek dan ik in al die drie bachelor aren op de universiteit heb geleerd. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat je als student voor de leeuwen wordt gegooid met een bachelor scriptie zonder dat je ooit voldoende diepgaand onderwijs hebt genoten over wetenschappelijk onderzoek doen. Je zou overigens zeggen van wel, aangezien zo’n beetje een hele universitaire studie gaat over wetenschappelijk onderzoek. Ik raad het ieder geval iedereen aan de om je scriptie laten nakijken door Scriptium. Topservice en topkwaliteit!

 

https://www.scriptium.nl/scriptie-nakijken/