Column web
Computers / Internet / Searching

Wat is psychologie

De wetenschap die het gedrag van mensen bestudeert noem je psychologie. Hieronder valt alles wat mensen doen, hoe ze het doen, wat ze voelen en denken en hoe ze tot beslissingen komen. Een psycholoog voert dan ook verschillende methoden en technieken uit om te onderzoeken hoe een mens functioneert om dit gedrag te voorkomen of te verbeteren. Mensen die psychologie studeren worden dan ook vaak gezien als waarzeggers en allesweters, maar dit is totaal niet het geval. Ze kunnen natuurlijk niet door mensen heen kijken en dus is hun advies of aanpak ook vaak gebaseerd op hoe zij denken het desbetreffende probleem het beste aan te pakken.

Psychologen zijn werkzaam in verschillende bedrijven. Zo zijn ze werkzaam in de gezondheidszorg, in het bedrijfsleven, het onderwijs, bij de overheid, in de sportwereld en in het leger. Zoek jij een goede psycholoog amsterdam of misschien wel psychologen den haag? Doe dan eerst altijd onderzoek en voer proefgesprekken met je potentiële psycholoog. Je moet je natuurlijk wel op je gemak kunnen voelen bij de persoon, omdat je vaak ook over je emoties moet delen met deze persoon.

Er zijn twee hoofdrichtingen binnen de psychologie. Dit zijn de klinische/ gezondheidsrichting en de maatschappij richting. Binnen de klinische/ gezondheidsrichting kun je nog erg veel kanten op. Je krijgt in deze richting te maken met psychische stoornissen en het neurofysiologische aspect. Binnen de maatschappij richting kun je denken aan beroepen als arbeidspsycholoog of economisch psycholoog. Ook in deze richting kun je enorm veel kanten op. Je zal je hier vooral gaan bezighouden met het consumentengedrag en hoe mensen in groepen functioneren. Er wordt dus vooral gekeken naar het gedrag van mensen binnen de maatschappij, zoals de naam al zegt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer richtingen, denk aan kinderpsychologie, persoonlijkheidspsychologie of ontwikkelingspsychologie, maar de bovengenoemde zijn de ‘grootste’ en meest voorkomende.

https://piekerpoli.nl/